• levering binnen 48 u , muv weekend
 • Persoonlijk advies
 • Betaling middels i-deal of via bankoverschrijving.
Menu

Blog

 • Kerstwijn, wijn voor bij het Kerstdiner en feestmaaltijd.

  kerstwijn

  kerstwijn, een enigszins vage term.Waarschijnlijk wordt u vreemd aangekeken als u in een restaurant verzoekt om een glas of fles ‘Kerstwijn’; bestelt u dit type wijn in de volle zomer, dan wordt u waarschijnlijk voor gek verklaart.

  Hiermee zijn we echter al wel een stap verder met ons onderzoek naar wat men in de volksmond waarschijnlijk met ‘Kerstwijn’ bedoelt,namelijk een wijn die zo op- of omstreeks de Kerstdagen wordt geschonken , al of niet bij een (Kerst) maaltijd.

  Gezien het seizoen en de waarschijnlijk rijke maaltijd zal dit in vele gevallen wat betreft de rode wijn een volle, robuuste wijn zijn die past bij een mooi stuk wild en als witte wijn die goed past bij gevogelte, witvlees- en of vis, een mooie rijke, complexe Chardonnay  of wijn van de Viognierdruif.

  Zowel met betrekking tot de rode als met de witte variant keuze te over ,uit zowel Europa als de overzeese wijnlanden.Aan u de keus.

  Zo met de Feestdagen geven we graag ook wat meer geld uit aan goed eten en drinken,zeker met een wat ruimer budget moet het dus mogelijk zijn om wat mooie en vooral lekkere flessen aan te schaffen.

  Een fraaie Chablis, een mooie Pomerol en of Margaux. Een Chardonnay of Malbec uit de Nieuwe Wereld, waar u ook voor kiest, probeer wel de wijn op het gerecht af te stemmen of vice-versa.

  Tips met betrekking tot dit onderwerp vindt u elders in deze Vinopedia.

  Natuurlijk scharen we ook Champagne, mousserende wijn en Port onder de noemer Kerstwijn, en ook de wijn die we zo aan het eind van het jaar cadeau doen aan vrienden,relaties,familie, personeel.

   

   

   

 • Wijnproeverij thuis, hoe organiseer ik zelf een wijnproeverij?

  Wijnproeverij Thuis,hoe organiseer ik zelf een wijnproeverij?

  wijnproeverij thuis

  Als wijnliefhebber vindt u het leuk om meer over wijn te weten te komen en uw passie te delen met gelijkgestemden, wat is er dan leuker en leerzamer om eens een middag of avondje een wijnproeverij thuis te organiseren; gezellig, leerzaam, en u kunt de kosten gezamenlijk delen.

  U doet er uw familie, vrienden- en kennissen waarschijnlijk een groot plezier mee. U kunt natuurlijk iemand inhuren om zo’n avond voor u te organiseren, maar waarom doet u dat niet zelf, zo moeilijk is het niet met deze richtlijnen:

  Wijnproeverij thuis, Tips voor het organiseren:
  1. Hou het simpel en kies voor niet al te veel wijnen: Neem bijv. 3 of 4 witte wijnen, 3 of 4 rood en desgewenst 1 mousserende wijn en of zoet/versterkte wijn (zoals een Porto). Tussen wit en rood kan ter overgang natuurlijk ook nog een rosé worden geproefd.
  2. Voor de gevorderde proevers is het wellicht leuk om een aantal of alle wijnen ‘blind’ te laten proeven, laat in dat geval de fles niet zien, maar schenk de inhoud ( zonder dat de deelnemers dit zien) over in een karaf of wikkel de fles in papier.Nummer de flessen en schrijf voor uzelf op welke wijn met het nummer correspondeert.
  3. Begin met Mousserend, dan wit, (rosé) rood en sluit af met zoet/versterkte wijn.
  4. Zorg er bij de proefvolgorde voor dat de lichtere wijnen eerst worden geproefd en daarna de wat zwaardere.
  5. U kunt kiezen voor een thema, bijv. Italiaanse wijnen of Oude wijnwereld vs Nieuwe Wereld,
  6. En daarbij kiezen voor dezelfde druivensoort en die vervolgens vergelijken en proberen de verschillen te omschrijven.Nogmaals, maak het in eerste instantie niet te ingewikkeld, zorg voor een wat groter contrast zodat deelnemers de verschillen kunnen waarnemen.Zorg dat u niet uitsluitend zware wijnen (wijnen met hoog alcoholpercentage drinkt).
  7. Zet iedere ronde 2 wijnen naast elkaar (dus 2 wit of 2 rood) en geef ieder de tijd om deze eerst zelf te beoordelen en bespreek dan bijv. na een minuut of 10 deze wijnen gezamenlijk, eerst de wijn in glas 1, dan die in glas 2. Beschouw het linkerglas altijd als wijn 1 en rechter wijnglas als wijn 2 bij dit systeem.Zorg er tevens voor dat bij  iedereen in het goede glas wordt ingeschonken.

   Het beoordelen van de wijn :

  Stap 1: Visuele beoordeling/kijken

  De eerste stap van het wijnproeven betreft het kijken. Handig hierbij is om een wit papiervel te gebruiken en deze achter het glas te houden. Om deze manier kun je de kleur van de wijn goed bekijken.

  Wat valt je op?

  Wellicht kijk je naar een wijn en denk je: "ik zie rode wijn". Dat kan, maar er valt nog meer over een wijn te vertellen op basis van kijken. Zo heeft een witte wijn over het algemeen een donkere kleur geel (wellicht een beetje oranje) wanneer deze wat ouder of zoeter is. Dezelfde logica geldt voor rode wijnen. Zodra deze ouder en krachtiger is wordt de kleur eerder bruin. Een soepele, jonge rode wijn heeft vaak een kleur die meer neigt naar paars.De wijn moet helder/ zuiver zijn, dus niet troebel, tenzij het ongefilterde wijn betreft.Ook ziet u soms wat wijnsteenzuur in de vorm van kristallen u hoeft dat niet te verwijderen en kunt de wijn rustig opdrinken.

  Tranen?

  Naast de kleur zegt ook de textuur van de wijn al veel over de wijn. Wanneer je met je glas draait ontstaan er tranen of benen in je glas. De wijn blijft aan je glas plakken. Dit wordt veroorzaakt door de hoeveelheid alcohol of suiker in de wijn. Dus zodra een wijn veel tranen of benen vertoont, dan heb je maken met een wat zoetere wijn of een wijn met een hoog alcoholpercentage.

  Stap 2: Ruiken

  De tweede stap van het wijnproeven is misschien wel de belangrijkste stap. Het ruiken van de wijn heeft veel invloed op hoe je de wijn beoordeelt. Belangrijk bij het ruiken aan de wijn is dat je zuurstof gebruikt om alle geuren in een wijn los te krijgen. Dit doe je door de wijn te walsen: je maakt een rond draaiende beweging zodat zoveel mogelijk wijn in aanraking komt met zuurstof. Hierdoor exploderen alle smaakballetjes in de wijn en je zult merken dat er hierdoor veel meer geuren vrij komen.

  Wat ruik ik?

  Ruiken is heel erg belangrijk , met alleen proeven kun je nooit goed een wijn omschrijven en is het ook moeilijk, zoniet onmogelijk om fouten in wijn op te sporen zoals ‘Kurk’ geur / smaak., muffe geur enz. Met het ruiken kan je je wellicht ook een beeld vormen van het type wijn in het glas, zoals de typerende Buxusgeur / Kattenpis bij wijnen van de Sauvignon-Blanc druif. Potloodslijpsel bij Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc, beide blauwe druiven, Petroleum lucht bij Riesling enz.

  Op de Aromacirkel en wijnproefschijf die je op onze site kan downloaden, kan je vinden welke geur- en smaakassociaties er in wijn te vinden zijn, waarmee je het type wijn in het glas kunt herleiden, zo kan een ( sterke ) vanillegeur wijzen op het gebruik van vaten van Amerikaans eikenhout bij het laten rijpen van de wijn zoals het geval kan zijn bij rode Spaanse wijnen uit de Rioja streek.

  Stap 3: Proeven

  De laatste stap is het proeven van de wijn. Hierbij is het wederom belangrijk om voldoende zuurstof in aanraking te laten komen met de wijn. Neem hiervoor een goede grote slok en zorg ervoor dat er lucht in je mond komt wanneer je de wijn proeft. Je mag geluid maken: SLURPEN. Hierdoor komt de smaak van de wijn meer tot uiting.Laat de wijn in de mond rondgaan.Daarna spuugt u de wijn uit of u slikt deze door, als de wijn na het doorslikken nog enige tijd blijft ‘hangen ‘, dan heeft de wijn een lange afdronk.

  De tong speelt natuurlijk een belangrijke rol bij het proeven, de tong is voorzien van smaakreceptoren die zoet,zout, zuur , bitter en umami (hartig) waarnemen.De hoeveelheid receptoren verschilt van persoon tot persoon en daarmee ook de proefcapaciteit.

  Bij het proeven kunt u een wijnproefformulier gebruiken,

  Dit is een handig en leuk hulpmiddel om de te proeven wijn te waarderen en op te schrijven zodat u daarna uw beoordeling kunt uit wisselen met de andere aanwezigen.

  Richttijd proeverij, ca. 2 uur, daarna evt. nog informeel samenzijn met het opmaken van de restjes onder het genot van een hapje zoals wat mooie bijpassende kazen en fijne vleeswaren en/of vis specialiteiten.

   Wat heeft u nodig voor een wijnproeverij thuis?
  • 2 wijnglazen per persoon, niet te klein( je moet de wijn kunnen walsen, niet te grote diameter, dan gaat het aroma te snel verloren, met lange steel) 1 waterglas per persoon.
  • Karaffen voor water en eventueel om de wijnen te beluchten.
  • Wijn/Champagnekoelers annex spuugbakken
  • Stokbrood voor neutraliseren smaak en evt. later bij het kaasplateau.
  • Servetten
  • Proefformulieren + evt. pen/potlood
  • Zorg voor de juiste serveertemperatuur van de wijn (info op website bij de betreffende wijn)
  • Schenk voldoende wijn in per proefhoeveelheid om te kunnen walsen, maar ook niet teveel. Fles  0.75 ltr. Is voldoende voor 15 tot 18 proefglazen.
  • Infoformulier/beschrijvingen( wijnbeschrijving op website) van de te proeven wijnen
  • Aromacirkel / wijnproefschijf
 • Wijn bewaren- en opslaan. Hoe lang kan ik mijn wijn bewaren?

  wijnkelder

  Wijn bewaren- en opslaan

  Als ik het hier heb over bewaren- en opslaan van wijn/Champagne heb ik het over het bewaren en opslaan voor langere termijn, laten we zeggen een halfjaar of langer.Voor alle duidelijk ik heb het over ongeopende flessen. Flessen die zijn geopend en waar een of meerdere glazen uit zijn geschonken en opnieuw zijn gesloten met de kurk of schroefdop, dienen zo spoedig mogelijk worden geconsumeerd om te voorkomen dat de kwaliteit van de wijn terugloopt door oxidatie.Er is (semi)professionele apparatuur in de handel om de aangebroken fles af te sluiten van zuurstof door te vacumeren, danwel door het toedienen van koolzuurgas waardoor de zuurstof wordt verdreven.Maar als de aangebroken fles binnen twee dagen wordt opgedronken is het meestal niet nodig om  allerlei toeren uit te halen.

  Hoe lang kan ik mijn wijn bewaren?

  De meeste wijnen( en Champagnes zonder jaartal op de fles ) die op de markt komen zijn bedoeld voor directe consumptie en niet gemaakt om lang te bewaren of op te leggen in vaktermen gesproken, ze laten zich het best jong drinken, dat is zowel voor witte- als rode wijn van toepassing. Ze zijn in hun jeugd aangenaam en fruitig en hoeven niet jarenlang te rijpen, sterker nog, laten ouderen voegt niets aan kwaliteit toe, eerder nog vermindert de kwaliteit met de jaren.

  Wat zijn bewaarwijnen?

  Bewaarwijnen zijn veelal rode wijnen in het hogere prijssegment, het zijn tanninerijke wijnen die houtrijping hebben ondergaan en die complexer worden door rijping, waarbij ook de tannines ronder worden.Maar er zijn ook een aantal witte wijnen ( en jaargang Champagnes), al dan niet zoet, die baat hebben bij rijping Hoe lang de wijn kan- en moet rijpen houdt van een aantal factoren af, waaronder de jaargang.Een kwaliteitswijn van een groots jaar zoals bijv. rode Bordeaux 2000 ,2005, 2010 en waarschijnlijk ook 2015, zal , mits goed opgeslagen, lang kunnen en mogen rijpen soms wel tot 25 jaar (of langer, voor zover de kurk niet is uitgedroogd) , dit is soms ook van toepassing op een mooie witte, zoete Bordeaux uit Sauternes en natuurlijk ook voor Bourgognes in wit- en rood van een goede jaargang alsmede voor (rode) Rhônewijn. Port kan prima voor langere tijd worden bewaard waarbij Vintage- en LBV Port verder op fles rijpt. Maar niet alleen in Frankrijk worden bewaarwijnen gemaakt, evengoed in Spanje en Italië en tegenwoordig ook steeds meer in de Wijnlanden van de Nieuwe Wereld zoals in de USA en soms ook in Australië en in mindere mate Chili en Zuid-Afrika.

  In de Nieuwe Wereldlanden is opleggen meestal alleen voor rode wijn van toepassing en zal de gemiddelde duur van opleggen toch een stuk korter zijn dan in de Oude Wereld.

  Hoe wijn bewaren/opleggen(opslaan)

  Allereerst, wijn wordt liggend opgeslagen zodat de kurk vochtig blijft en de fles goed afsluit van de zuurstof.Dus uitdrogen van de kurk moet worden voorkomen.Zorg dus voor een omgeving met een relatieve luchtvochtigheid van 75 à 80%.

  • Zorg voor een donkere en tochtvrije omgeving
  • Voldoende ventilatie om 'nare luchtjes' te voorkomen
  • Gelijkmatige temperatuur, bijv. gem 13 gr. C met (buiten de seizoensinvloed) zo min mogelijk fluctuatie
  • Voorkom trillingen / beweging van de vloeistof in de fles

  Opslaan in een kelder kan een goede optie zijn, maar u kunt natuurlijk ook een ruimte bovengronds creëren die voldoet aan bovengenoemde criteria, dat kan bijv. door het aanbrengen van isolatie en het aanbrengen van rekken of opslagnissen.

  Ook kunt u een speciale wijnbewaarkast aanschaffen waarbij u de temperatuur op bijv . 13 gr.C kunt instellen en die is uitgerust met een deur die geen- of nauwelijks licht doorlaat en die is voorzien van een trillingsvrije motor.

  Wijn die voor langere tijd is opgeslagen in een te warme ruimte en/of wordt blootgesteld aan veel licht rijp vele male sneller dan wijn die onder de juiste omstandigheden wordt opgslagen met als gevolg dat de wijn na relatief korte tijd ‘over de kop is’, ofwel zover in kwaliteit is teruggelopen dat hij ondrinkbaar is geworden.

  Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd © oktober 2016 Auteur: Dook Brörmann,
  Vinoloog/gastronoom voor Grand-Vin fine quality world wines

 • Barramundi Chardonnay en Shiraz, trendy witte- en rode wijn uit 'Down Under ' Australië

  barramundi

  Barramundi Wijn, Chardonnay en Shiraz, trendy witte- en rode wijn uit 'Down Under ' Australië

  Barramundi Wijn ( De naam Barramundi is afgeleid van de Queensland-Aboriginal-taal uit het Rockhamptongebied en betekent 'grote schubben' ) is een merknaam voor wijnen die in Australië op de markt werden gebracht , eind jaren '80 ,  door de firma Cinzano (uit Italië)

  In de Griffith regio in 1976  bouwde de firma Cinzano een fabriek om lokaal een reeks vermout te produceren. Op dat moment waren die erg in trek. Wereldwijd groeide de belangstelling voor tafelwijnen uit Australië. Cinzano begon toen tafelwijnen te exporteren. Eind 1980 startte hij met het merk Barramundi. In 1992 werd het merk gelanceerd op de Britse markt. Barramundi was radicaal anders dan andere wijnmerken in concept, verpakking en het drinken. Een fruitige wijn met uitstekende prijs kwaliteit. De wijnen veroverde de essentie van de plezierige, outdoor, moderne Australische levensstijl. In de jaren 90 werden wijnetiketten vernieuwd door de Australische kunstenaar Ken Done. De productie werd verplaatst van Griffith naar Mildura. Het merk is nu ongeveer 25 jaar oud. Een wijn die  de ware betekenis van Australië begrijpt: plezier, vriendschap en avontuur. 

  Het etiket van de Barramundi wijn  en is opgevrolijkt met een tekening van een nostalgisch VW hippiebusje uit de jaren '60 , het etiket is een ontwerp van de Australische kunstenaar Ken Dove . Ook van de inhoud van de fles wordt je vrolijk :

  Barramundi Wijn gemaakt voor het drinkplezier , om ongecompliceerd van te genieten met vrienden .

  https://www.facebook.com/barramundiwines?

  fref=tshttp://barramundiwines.com.au/?lang=nl

Artikelen 1 tot 4 van 60 in totaal

per pagina
Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. ...
 7. 15