Navigatie

Welke wijn past bij zalm / Wijn bij zalm

Welke wijn drink ik bij zalm(gerechten), witte droge wijn, rosé, lichte, gekoelde, rode wijnChampagne- mousserende wijn:

Een gemakkelijk en snel antwoord op deze vraag: Drink de wijn waar u zin in heeft, maar, ervan uitgaande dat u èn optimaal van u wijn wilt genieten èn van het geserveerde zalmgerecht, dient de wijn het geserveerde gerecht niet te overheersen en vice versa. Ideaal zou zijn dat wijn en gerecht elkaar in smaak positief aanvullen. 

Wat was het vroeger toch gemakkelijk: Bij vis dronk men in Nederland, als er überhaupt al wijn bij werd gedronken, (mousserende) witte wijn, een enkele uitzondering daargelaten. Waarom er over het algemeen geen rode wijn bij vis werd gedronken is wellicht te wijten aan het feit dat rode wijnen tanninerijker zijn dan witte en de tannines door het viseiwit in smaak worden versterkt.Tannine geeft een stroef mondgevoel (de mate daarvan is afhankelijk van het type wijn en rijpheid) . Vroeger , tot zeker 30 jaar geleden jaar geleden , was de overwegend Franse - rode wijn die we dronken tanninerijker dan nu het geval is, terwijl we nu modern gemaakte en over het algemeen soepeler wijnen drinken, niet alleen uit de Oude Wijnwereld zoals Frankrijk , Spanje en Italië , maar ook uit wijnlanden uit de Nieuwe Wereld zoals Zuid-Afrika , Chili , Argentinië en USA. Er zijn in de huidige tijd dus voldoende lichtere, minder tanninerijke rode wijnen te vinden die prima samengaan met (vettere) vissoorten zoals zalm , tonijn en zwaardvis.

Zalm valt onder de vette vissoorten die prima te combineren zijn met een (mousserende) rosé of lichte rode wijn zoals bijv. een Cru uit de Beaujolais (gamay druif) , die lichtgekoeld geschonken kan worden , danwel een mooie Spätburgunder (Duitse Pinot – Noir) , een Pinot-Noir uit Oostenrijk of Frankrijk.

Boven alles is natuurlijk je eigen smaak/persoonlijke voorkeur van belang , als je niet van rode wijn houdt kies je voor rosé of wit al of niet mousserend. De bereidingswijze van de vis en de begeleidende saus bepalen mede het type wijn die daarbij het beste past. Bij zalm die is gepocheerd of bereid is in de oven ( bijv alleen met wat zout , peper , dille en wat citroen, gewikkeld in speciaal papier of alufolie) zou een mooie (Duitse ) Riesling prima passen, danwel een Bourgogne Chardonnay uit de Mâconnais, het meest zuidelijke deel van de Bourgoggne alsmede een niet houtgerijpte Chardonnay uit bijv.Chili.Natuurlijk kunt u ook kiezen voor een mooie rosé uit de Provence. Voor de liefhebbers van Champagne, drink er gerust een droge Champagne bij.

Bij gerookte zalm past prima een houtgerijpte Chardonnay uit de Bourgogne of elders uit Frankrijk , Italië , Oostenrijk ,Spanje en uit de Nieuwe Wereldlanden zoals Chili en de USA. Maar ook wijnen gemaakt van de Pinot Gris/Pinot Grigio/Grauburgunder druif smaken heerlijk bij gerookte zalm.

Voor rood kan de keuze vallen op een mooie Spätburgunder uit Duitsland of Pinot Noir uit Oostenrijk danwel een Cru Beaujolais (Gamay druif). Nieuwe Wereldlanden zoals Chili & Argentinië en Nieuw Zeeland hebben ook Pinot Noir wijnen die een prima begeleider van zalm kunnen zijn.

Zalm gebakken en met een saus waarin boter , room of mayonaise is verwerkt heeft baat bij een volle , romige/boterige houtgerijpte Chardonnay uit bijv. Frankrijk of Chili.

Wijn bij gegrilde Zalm

Hier past zowel rood- als wit bij , voor rood wellicht weer een Cru uit de Beaujolais danwel merlot uit de Oude of Nieuwe Wereld , maar ook een Pinot Noir uit bijv. Nieuw Zeeland. Wat betreft wit kan worden gekozen voor wijn van de Sauvignon Blanc druif bijv. uit de Loire (sancerre) of een stuivende Sauvignon uit Nieuw Zeeland (Marlborough ) . Maar nogmaals, laat uw eigen smaak prevaleren en experimenteer naar hartenlust met wijnen in wit en rood uit diverse landen en gemaakt van verschillende druivensoorten , ga gerust eens voor de wat minder bekende wijnlanden en voor u onbekende druivensoorten. Let wel op de juiste serveertemperatuur , meestal staat de aanbevolen serveertemperatuur achter op de fles en gebruik goed en schoon glaswerk.

© 2017 - 2018 Grand-Vin Wereldwijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.