Wijn en kaas combineren, welke wijn past bij welke kaas

Wijn bij kaas

Richtlijnen voor het combineren van Wijn en Kaas, welke wijn past bij welke kaassoort.

Er zijn duizenden verschillende wijnen en waarschijnlijk evenzovele kaassoorten en de reeks van (geslaagde) combinaties die daarmede te maken is, is eindeloos. Natuurlijk zijn er een aantal klassieke combinaties van kaas/wijn c.q. wijn/kaas die we bijna allemaal kennen, zoals die van Stilton met (Ruby) Port, Münsterkaas met Gewürztraminer, Roquefort met Sauternes, Crottin de Chavignol (Franse geitenkaas uit de Loirestreek) met Sancerre (witte Loirewijn van de sauvignon-blanc druif). In dit artikel geven we een aantal richtlijnen die u kunt hanteren om een geslaagde combinatie te maken van wijn met kaas v.v.
Voor meer gedetailleerde informatie over kaas kunt u terecht op de website www.kaas.nl en over smaak, c.q. combinaties van wijn & kaas/spijs kunt u artikelen raadplegen van smaakdeskundige Prof. Peter Klosse, van  Restaurant Hotel de Echoput en van www.academievoorgastronomie.nl.
De basisregel bij het combineren van smaken is natuurlijk dat de smaak van de wijn de smaak van de begeleidende kaas niet mag overheersen en vice versa. De smaken dienen elkaar aan te vullen, te completeren en niet af te breken.
Over het algemeen drinkt men (als alcoholhoudende drank ), althans in Nederland, meer rode wijn en Port bij kaas dan witte wijn, terwijl volgens deskundigen de combinatie witte wijn met kaas in veel gevallen de voorkeur verdient.

Rode wijn gaat niet goed samen met erg zoute kaas.

Wijnen en kazen uit dezelfde streek gaan meestal goed samen.

Wijnen met sterk vanillearoma door inwerking  van het hout van het vat passen minder goed bij kaas. Dit geldt ook voor tanninerijke wijnen.

Bij sterke/pittige kaas past een (witte) wijn met wat hogere zuurgraad.

Wijn bij kaas  combinatie in de praktijk.

Hoe vaak komt het voor dat we (wij Nederlanders) wijn kopen afgestemd op specifieke kazen die we daarbij gaan eten? We kopen wel Stilton en wellicht een stuk Old Amsterdam voor, jawel, onze fles Port, maar daar houdt het over het algemeen wel mee op.
Weekend, gezellig, wat kaas kopen, fles wijn erbij. Of we geven een borrel met als ingrediënten o.a. kaas en wijn. Bij een wat uitgebreider diner met vrienden, familie of intiem, bij een speciale gebeurtenis, willen we er wel eens op uittrekken om ons bij de supermarkt of kaasspeciaalzaak een kaasplateau te laten aanmeten, een wijnkeuze hebben we al lang gemaakt, meestal wel afgestemd op de begeleidende gerechten, maar zelden op de kaas. We hebben nog wat wit of rood over voor bij de kaas of we spreken onze Port aan. In onze keuze van kaas gaan we er wellicht nog te vaak van uit dat de kaas overal bij moet passen en kiezen dan misschien voor wat neutralere kazen, we gaan voor de ‘veilige‘ keuze. Probeer eens wat ‘gedurfder‘ combinaties, meer uitgesproken smaken.
Laat u voorlichten bij de kaasspeciaalzaak, door een wijnhandelaar met verstand van zaken. En als het u interesseert, verdiep u in het onderwerp, er is genoeg over geschreven door gerespecteerde gastronomen. Culinaire bladen en/of artikelen die te vinden zijn op het internet bieden wellicht uitkomst bij uw zoektocht naar de ultieme wijn/kaas combinatie; maar bovenal: experimenteer naar hartenlust.

Onderstaand nog wat suggesties voor geslaagde kaas/wijn combinaties:

  • Blauwader kaas (pittig): zoete witte wijn (>70g/l restsuiker) maar ook een rode Italiaanse Barbera is een prima combinatie
  • Blauwader (mild): rode wijn, bijvoorbeeld een SyrahCabernet Sauvignon of een Spätburgunder (Pinot Noir) / Frühburgunder. witte zoete- en halfdroge wijn)
  • Witte korst kaas: witte wijn (droog en halfdroog)
  • Gewassen korst kaas: zoete witte wijn
  • (Half) Harde kaas: rode wijn, rekening houdend met de leeftijd van de kaas (oudere kaas dan krachtiger de wijn)
  • Geitenkaas: droge witte wijn met frisse zuren zoals een Riesling en Sauvignon Blanc en Weissburgunder

Tip!: in tegenstelling tot wat veel mensen denken is witte wijn sneller te combineren met kaas dan rode wijn!-

wijn bij kaas combinaties

Hieronder enige voorbeelden van kaas- en wijn combinaties

KaasVoorbeeldSmaakWijn
Jonge harde   (matig belegen)Gouda, Edam,   Cantal, Gruyère, Emmental, Salers, CheddarGemiddeld   smaakgehalte, strakVeel rode   wijnen, Tawny port
Oude harde   (extra belegen)Oude Goudse,   Parmeggiano, PecorinoHoog   smaakgehalte, zeer strakJonge   vintage Port
Half harde   roodschimmelPort Salut,   Pont l'Eveque, VacherinSmaakgehalte   redelijk hoog, mondgevoel filmendJonge fruitige,   rode wijnen zonder tannines, zoals Beaujolais, Crozes Hermitages
Zachte   roodschimmelReblochon,   Munster, EpoisseHoog,   smaakgehalte, rijpe tonen, filmendKrachtige   aromatische witte wijnen (Gewurztraminer), Oude cream Sherry (zoete oloroso)
Harde   blauwschimmelRoquefort,   Gorgonzola, Stilton, Fribosazeer hoog   smaakgehalte, rijpe tonenBotrytisachtige   wijnen zoals Vendage Tardive, Sauternes
Zachte   witschimmelCamembert,   Brie, Brillat SavarinHoog   smaakgehalte, filmendChardonnay
Geitenkaas   (zacht en half hard)Tomme de   Chèvre, Caprotto, Crottin de ChavignolHoog   smaakgehalte, frisse zurenWitte wijn   met een hoog zuur zoals Sancerre Sauvignon

Bron: Het proefboek, de essentie van smaak van Peter Klosse, uitg. Tirion.

 

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd © april 2015 Auteur: Dook Brörmann,
Vinoloog/gastronoom voor Grand-Vin fine quality world wines

  • Ramos Pinto Ruby Port, Portugal
    Ramos Pinto Ruby Port, Portugal
    € 13,95
© 2017 - 2018 Grand-Vin Wereldwijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.