Alles over Port

Alles over Port, hoe wordt het gemaakt, waar drink ik Port bij.

Port of porto is een lekkere, zoete wijnsoort die, zoals de naam al aangeeft, afkomstig is uit Portugal. Met name uit de streek rond de rivier de Douro. Het alcoholpercentage ligt tussen 19 en 22%.

Geschiedenis
Port is afkomstig uit de streek rond de rivier de Douro in Portugal. Reeds in de 13e en 14e eeuw werd hier vandaan reeds wijn geëxporteerd naar Engeland. De bereiding is ontstaan doordat men in Engeland niet op goede voet stond met Frankrijk, in die tijd ook al een groot wijnland. Men ging toen in een andere streek op zoek naar wijn. Omdat de wijnen uit Portugal en Spanje (sherry) na de bootreis naar Engeland niet altijd lekker aankwamen, werd er naar een oplossing gezocht. Om de wijn tijdens het lange transport over zee goed te houden, werd er wijnalcohol aan de vaten met wijn toegevoegd. Zo kwam er de port. Deze port viel bij de Engelsen zeer goed in de smaak, zodat er een enorme handel in kwam. In 1756 werd door de Portugese regering de Oporto Wine Company opgericht. De grootste verdienste van dit instituut is geweest dat zij de productie, benaming en handel in port gereguleerd hebben.

Douro
De rivier de Douro stroomt door het noorden van Portugal. In de zomer is het hier erg warm en in de winter kan het er erg koud zijn. Vanuit dit gebied is port afkomstig. Het gebied omvat zo'n 250.000 hectare waarvan 26.000 hectare voor de productie van port bestemd is. De beste port wordt gemaak van druiven afkomstig van de hogere en meestal stijle hellingen. De bodem bestaat in dit gebied met name uit leisteen met weinig vruchtbare bestandsdelen. De arme bodem die de warmte van de zon goed vasthoud levert de beste druiven op.

Productie
Na het oogsten van de druiven worden de druiven gekneusd. Hierbij worden de druiven platgedrukt, echter zonder de pitten te breken. In de pitten zitten looistoffen die de smaak van de port negatief zouden beinvloeden. Na het kneusen worden de druiven in tanks gedaan waar men de druiven enkele dagen laat gisten. Hierdoor kan men de schillen en de pitten scheiden. Vervolgens voegt men wijnalcohol toe waarna de gisting stopt en de wijn in port veranderd. Het alcoholpercentage ligt dan rond de 20%.

Verschillende soorten port
Er zijn een aantal soorten port. Bepalende factoren hierbij zijn of de port van een enkel oogstjaar is of een blend van meerde oogstjaren. Verder is een korte of lange rijping en het porthuis van belang.

White
Port van witte druiven is lichter van smaak dan rode port. Dit wordt mede veroorzaakt door het lagere alcoholpercentage. White Port varieert in kleur van strogeel tot goudgeel. White Port wordt veel als aperitief gedronken en smaakt heerlijk bij schimmelkaas. De smaak van White Port komt het best tot zijn recht als deze geserveerd wordt op een temperatuur van 5-10 ºC.

Young Ruby
Young Ruby is een jonge rode port. Het is een blended port die mag bestaan uit wijnen van  verschillende druivenrassen, oogstjaren en wijngaarden. De Young Ruby varieert in kleur van paarsrood tot robijnrood en heeft aroma's van rijp rood en zwart fruit en is vrij zoet. Young Ruby is heerlijk bij zachte kazen en zoete nagerechten.

Reserve Ruby
Een Reserve Ruby port heeft tenminste 5 jaar houtrijping en is samengesteld uit de mooiste wijnen van verschillende geselecteerde jaren. De Reserve Ruby is net als de Young Ruby een blended port die mag bestaan uit wijnen van verschillende druivenrassen, oogstjaren en wijngaarden. Deze port heeft een donkerrode kleur en zijn vol en fruitig van smaak. Heerlijk bij kaas, noten en gedroogd fruit.

Late Bottled Vintage
Late Bottled Vintage is een port die vier tot zes jaar in vaten wordt gerijpt voordat hij wordt gebotteld.
De LBV is sappig, stevig en heerlijk zoet en een fruitig aroma. Een Late Bottled Vintage is heerlijk bij pittige en blauwe kazen en bij chocolade desserts.

Vintage
Vintage ports zijn over het algemeen de beste ports. Een vintage port wordt gemaakt van druiven van een bijzonder goed oogstjaar. Het kenmerk van een vintage port is dat deze op fles wordt gerijpt en niet op vat, zoals de meest andere portsoorten. Reeds na twee jaar houtrijping wordt een vintage port gebotteld, waarna de port in de fles verder rijpt. Er zijn vintage ports van vele tientallen jaren oud. Tijdens de rijping in de fles vormt zich een zware droesem (depot). Daarom moet een vintage worden gedecanteerd.

Young Tawny
Deze port wordt verkregen uit veel verschillende wijnen die gedurende uiteenlopende perioden zijn gerijpt op houten vaten. De kleur van de wijn verandert naar gelang de leeftijd in een taankleur, een medium taankleur of een lichte taankleur en er ontwikkelt zich een bouquet van gedroogde vruchten en hout. Een Tawny port heeft een zachter karakter dan de Ruby port. Young Tawny is vrij zoet met aroma's van zuidvruchten, noten en eikenhout. Heerlijk bij kaas, paté, noten en dessert met caramel.

10/20 Years Old en Colheita Bijzondere typen port zijn de ports met ouderdomsaanduiding en Colheita. Het betreft een blended port bestaande uit selecties van wijnen die op vat worden gebracht en steeds worden geproeft. Wanneer het blends van één bepaald oogstjaar betreft wordt het een Colheita genoemd. Colheita is portugees voor oogstjaar.

Bewaren?
Alleen de Vintage port wordt op de fles gerijpt. De andere soorten port worden op vat gerijpt en vervolgens gebotteld. Deze ports zullen zich op fles vrijwel niet verder meer ontwikkelen. Deze ports kunnen het beste rechtop bewaard worden en blijven ongeveer twee jaar goed. Geopend blijven ze hooguit een maand goed. De Vintage port en Single Quinta Vintage port worden juist wel op fles gerijpt en kunnen ook lang worden bewaard. Vintage port bereikt het hoogtepunt na ongeveer 10 tot 15 jaar. Hoewel ook nog oudere ports niet uitzonderlijk zijn. Vintage port wordt liggend in een donkere, stabiele omgeving bewaard. Bij het openen van een vintage is het verstandig deze te decanteren. Een geopende Vintage port moet binnen 24 uur worden gedronken.

De Vintagejaren
De laatste vintage jaren gevolgd door de kwaliteitsbeoordeling:
1997 (uitstekende vintage)
1995 (goed)
1994 (uitstekende vintage)
1991 (zeer goed)
1987 (goed)
1985 (zeer goed)
1983 (goed)
1979 (goed)
1977 (uitstekend)
De beroemde vintagejaren zijn 1927, 1948 en 1963.

Bekende port wijnhuizen
Barros, Burmester, Calem, Cockburn, Croft, Da Silva, DOW, Duff Gordon, Ferreira, Fonseca, Gould Campbell, Graham, Hutcheson, KopkeKrohn, Martinez, Messias, Niepoort, Offley, Offley Boa Vista, Osborne, Quarles Harris, Ramos Pinto, Robertson Rebello Valente, Royal Oporto, Sandeman, Taylor'S , Van Zeller en Warre.

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd © november 2012Auteur: Dook Brörmann,
Vinoloog/gastronoom voor Grand-Vin fine quality world wines

 

 

© 2017 - 2018 Grand-Vin Wereldwijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.