Navigatie

Syrah

De Syrah druif speelt de hoofdrol in Europa ( de oude Wereld) de hoofdrol in de Noordelijke Rhône (Frankrijk) en kan daar grootse wijnen voortbrengen zoals  Côte Rôtie en de Hermitage.Syrah wordt gebruikt als 'cepage' en als blend (ook wel bekend als 'assemblage'). Een van de bekendste blends is de GSM-blend: Grenache, Syrah en Mourvèdre. Deze blend vindt zijn oorsprong in de Franse Rhône, maar de combinatie wordt inmiddels wereldwijd gebotteld.In Australië is de Syrah bekend als Shiraz, de druif gedijt hier over het algemeen zeer goed met prima wijnen tot gevolg.Ook in de overige Nieuwe Wereldlanden zoals Amerika, Chili en Zuid-Afrika komt Shiraz/Syrah voor.

Syrah/Shiraz is een druivensoort die veel zon nodig heeft en zijn beste wijnen geeft in een warm en droog klimaat, en dan bij voorkeur op niet té vruchtbare grond. De wijnranken van deze druivensoort groeien uitbundig en worden daarom vaak gesnoeid. Gebeurt dit niet, dan verliezen de druiven aan aroma, met flauwe wijnen als resultaat. De Syrah is een sterke druif die immuun is voor de meeste plantenziekten. Als de druif met zorg wordt gecultiveerd, dan heeft hij een dikke schil. De wijn krijgt daardoor niet alleen veel kleur, maar ook aanzienlijke hoeveelheid tannine. De geur varieert van anjers en viooltjes tot chocolade tonen en zwarte kersen en bessen. De afdronk heeft - zeker als de wijn meer dan 10 jaar oud is - een vleugje tabak, leer en natuurlijk cacao. Voorts maakt men droge rosé en mousserende wijn van de syrah. Deze laatste, de "Sparkling Syrah" is zeldzaam, wordt afgesloten met een kroonkurk (jawel) en komt voornamelijk uit Australië.

Syrahwijnen zijn diep rood van kleur en zeer krachtig. Syrah aroma's zijn complex je herkent er viooltjes, zwarte kersen, wilde kruiden, drop, humus en verschillende specerijen Ze bezitten ene volle, machtige smaak die om enkele jaren flesrijping kan vragen. Een goede syrah is vaak gemakkelijk te herkennen aan de typische kruidige, peperige geur en smaak, de zonrijpe vruchten en de bijna dierlijke ondertonen.

 

© 2017 - 2018 Grand-Vin Wereldwijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.