Navigatie

Cabernet Sauvignon

Cabernet sauvignon 

is een blauwe druivensoort ontstaan uit een kruising van de cabernet franc met de sauvignon blanc.Deze druif  wordt veel aangeplant door wijnboeren over de gehele wereld. Hij gedijt, vanwege de late rijping, prima in de wat warme klimaten. In Bordeaux met name de regio Médoc in Frankrijk is het de belangrijkste druivensoort. Een goede wijnboer kan topwijnen maken van de Cabernet Sauvignondruif.

Wijnen gemaakt van deze druivensoort hebben veelal een volle smaak en donkere kleur. Het is de meest gebruikte druif voor rode wijn. De wijn van deze druif wordt als complexer en minder toegankelijk dan de eveneens erg populaire merlot beschouwd. Vaak wordt de druif gemengd met andere soorten (de zogenaamde Bordeaux Blend), zoals de merlot en de cabernet franc, naar het voorbeeld van de Médoc-wijnen.in zijn jeugd is de Cabernet Sauvignon wijn bijna paars van kleur en zeer herkenbaar aan het 'cassis' aroma.In een aantal gevallen, in het bijzonder bij Médocwijnen uit Pauillac ruikt de wijn naar wat we 'sigarenkistje' noemen, de specifieke geur van cederhout.De wijn kan vanwege de meestal in ruime mate aanwezige tannines behoorlijk stroef overkomen, de tannines worden zachter en ronder door rijping.Sommige Cabernet Sauvignonwijnen, met name die van de beroemde Châteaux als Latour, Mouton Rothschild kunnen in de 'Grote Jaren' extreem ouderen.in Amerika en dan in het bijzonder in Sonoma, in het noorden van Californië, is de Cabernet Sauvignon populair als 'varietal'. Het zijn vaak vrij alcoholische, krachtige rode wijnen.Vroeger ging men in dit gebied niet erg subtiel om met de rijping op (eikenhouten) vat met tengevolge hiervan een enorme hoeveelheid aan tannines in de wijn.Nu gaat men meer op de Bordeaux toer en kiest men voor een verfijndere stijl.

In Australië werd de  Cabernet Sauvignon eerst aangeplant in de warme Coonawarra regio in South Australia. Tegenwoordig komen er ook prima Cabernet Sauvignons uit Hunter Valley en Victoria. Mengen met de populaire Shiraz (Syrah) bleek een prima ingeving.Voor de wijnindustrie van Chili is de druif ook erg belangrijk. De wijnen hier zijn soepeler en toegankelijker dan die in Europa. 

 

 

© 2017 - 2018 Grand-Vin Wereldwijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.