Navigatie

Gamay

De Gamay

is een vroegrijpende druif die hoge opbrengsten geeft en vandaar geliefd bij de wijnboeren. De druif vindt zijn oorsprong in de Beaujolais  een regio in Frankrijk. In Frankrijk zelf komt Gamay sporadisch voor in de Loireregio en Macônnais.

Buiten Frankrijk komen we de Gamay druif tegen in o.a. Zwitserland. De Gamay kennen we voornamelijk van Beaujolais Primeur: superjonge, lichte en paars-rode wijn die traditioneel op de derde donderdag van november op de markt komt en zo snel mogelijk gedronken moet worden. 

De beste Gamay belandt in een Cru uit de Beaujolais. Als je een Gamay uit de Beaujolais wilt kopen, dan is de wijngaard - de Cru - een belangrijk kwaliteitscriterium. Het zijn er elf in totaal: Moulin-à-Vent, Fleurie, Côte de Brouilly, Régné, Brouilly, Côte de Brouilly, Morgon, Chiroubles, Chénas, Saint-Amour en Juliénas. Deze Cru's verwijzen naar de wijngaarden. De allerbeste liggen in het heuvelachtige noorden van de regio en hebben veel graniet in de grond.

Gamay wijn heeft een aroma van  Kersen, viooltjes, banaan, framboos, rozen, bessen, soms zelfs wat zwarte peper. Typisch voor de smaak van Gamay-wijnen is de uitgesproken fruitigheid, alsmede tonen van kersen en frambozen.De Gamay geeft weinig tot geen tannine af en de wijn is niet erg alcoholisch. Wijn van de Gamy zijn over het algemeen geen wijnen om te bewaren, maar om jong te drinken. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2017 - 2018 Grand-Vin Wereldwijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.