Carmenère

De Carménère is een van oorsprong blauwe Franse druivensoort, tegenwoordig komt de druif niet veel meer voor in Frankrijk en als hij al wordt gebruikt door de wijnmaker, dan veelal in combinatie met Cabernet-Sauvignon. Het is niet de meest gemakkelijke druif om te telen , hij is gevoelig voor ziektes. daarnaast heeft de druif een relatief laag rendement en rijp 3 à 4 weken later dan de Merlot druif.

In Chili zijn de klimatologische omstandigheden perfect voor de Carmenère en wordt daar dan ook veelvuldig aangeplant.Inmiddels is de Carmenère de nationale (wijn) trots van Chili.

De druif geeft donkergekleurde rode wijn met een aroma van zwarte bes, kers, pruim, viooltjes, roos en tabak. Bij de wat rijpere wijnen kan daar nog chocolade bijkomen. Veelvuldig rijpt de wijn op hout, hetgeen indrukken van koffie, peper , zoethout, kruidnagel en cederhout aan de wijn kan toevoegen.De uiteindelijke smaak wordt uiteindelijk ook bepaald door de rijpheid van de druiven bij de pluk.

Over het algemeen zijn de Chileense Carmenère wijnen zeer prettige drinkwijnen, sappig, fruitig, redelijk soepel met een spicy toets.

 

d

 

Aan het begin van de 19e eeuw werd dit ras op grote schaal verbouwd in het zuidwesten van Frankrijk, maar is vanaf 1870 tijdens de uitbraak van Phylloxera bijna volledig verdwenen in dit land. Nog maar 21 hectare zijn anno 2010 overgebleven. In Italië komt dit ras nog mondjesmaat voor in het noordoosten met een oppervlakte van zo'n 50 hectare. Maar waarschijnlijk is het veel meer, omdat men deze druif verwart met de Cabernet Franc. De eerste Carménère wijnstokken werden rond 1850 naar Chili gebracht en daar vinden we een totaal van ruim 7.000 hectare nu. Door het warmere klimaat dan dat van Europa, is Chili uitermate geschikt om van deze druif kwalitatief goede wijnen te maken. China is sterk in opkomst met zo'n 1500 hectare in 2011 vooral in Jiaodong in de Chinese provincie Shandong. Hier is voornamelijk het synoniem Cabernet Gernischt wat vanaf het einde van de 19e eeuw werd aangeplant. Ten slotte hebben ook Argentinië en Canada een kleine aanplant.

Tegenwoordig vinden we nog steeds Carmenère in Europa in de Bordeaux en Noord-Italië waar hij ( wellicht per toeval) is terechtgekomen tussen de Merlot wijnstokken. Buiten Europa in verder in Californië, Australië en Nieuw-Zeeland en schijnt hij in opkomst te zijn in China.

 

 

© 2017 - 2018 Grand-Vin Wereldwijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.