Navigatie

Carmenère

De Carménère

 is een van oorsprong blauwe  druivensooort uit Zuid-West Frankrijk maar is in 1870 door de uitbraak van de druivenziekte Phylloxera zo goed als verdwenen en als hij al wordt gebruikt door de wijnmaker, dan veelal in combinatie met Cabernet-Sauvignon. Het is niet de meest gemakkelijke druif om te telen , hij is gevoelig voor ziektes. daarnaast heeft de druif een relatief laag rendement en rijp 3 à 4 weken later dan de Merlot druif.

In Chili, waar de Carmenère overigens vroeger werd aangezien voor merlot, zijn de klimatologische omstandigheden perfect voor de Carmenère en wordt daar dan ook veelvuldig aangeplant.Inmiddels is de Carmenère de nationale (wijn) trots van Chili.

De druif geeft donkergekleurde rode wijn met een aroma van zwarte bes, kers, pruim, viooltjes, roos en tabak. Bij de wat rijpere wijnen kan daar nog chocolade bijkomen. Veelvuldig rijpt de wijn op hout, hetgeen indrukken van koffie, peper , zoethout, kruidnagel en cederhout aan de wijn kan toevoegen.De smaak wordt uiteindelijk ook bepaald door de rijpheid van de druiven bij de pluk.

Over het algemeen zijn de Chileense Carmenère wijnen zeer prettige drinkwijnen, sappig, fruitig, redelijk soepel met een spicy toets.

Tegenwoordig vinden we nog steeds Carmenère in Europa in de Bordeaux en Noord-Italië waar hij ( wellicht per toeval) is terechtgekomen tussen de Merlot wijnstokken. Buiten Europa in verder in Argentinië, Californië, Australië en Nieuw-Zeeland en schijnt hij in opkomst te zijn in China.

 

 

© 2017 - 2018 Grand-Vin Wereldwijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.