Navigatie

Wijnproeverij Thuis

* In het submenu van 'Wijnproeverij Thuis' vind je een voorbeeld van een wijnproefformulier en het aroma wiel.

Als wijnliefhebber vindt u het leuk om meer over wijn te weten te komen en uw passie te delen met gelijkgestemden, wat is er dan leuker en leerzamer om eens een middag of avondje een wijnproeverij thuis te organiseren; gezellig, leerzaam, en u kunt de kosten gezamenlijk delen.

U doet er uw familie, vrienden- en kennissen waarschijnlijk een groot plezier mee. U kunt natuurlijk iemand inhuren om zo’n avond voor u te organiseren, maar waarom doet u dat niet zelf, zo moeilijk is het niet met deze richtlijnen:

 • Hou het simpel en kies voor niet al te veel wijnen: Neem bijv. 3 of 4 witte wijnen, 3 of 4 rood en desgewenst 1 mousserende wijn en of zoet/versterkte wijn (zoals een Porto). Tussen wit en rood kan ter overgang natuurlijk ook nog een rosé worden geproefd.
 • Voor de gevorderde proevers is het wellicht leuk om een aantal of alle wijnen ‘blind’ te laten proeven, laat in dat geval de fles niet zien, maar schenk de inhoud ( zonder dat de deelnemers dit zien) over in een karaf of wikkel de fles in papier.Nummer de flessen en schrijf voor uzelf op welke wijn met het nummer correspondeert.
 • Begin met Mousserend, dan wit, (rosé) rood en sluit af met zoet/versterkte wijn.
 • Zorg er bij de proefvolgorde voor dat de lichtere wijnen eerst worden geproefd en daarna de wat zwaardere. 
 • U kunt kiezen voor een thema, bijv. Italiaanse wijnen of Oude wijnwereld vs Nieuwe Wereld,
 • En daarbij kiezen voor dezelfde druivensoort en die vervolgens vergelijken en proberen de verschillen te omschrijven.Nogmaals, maak het in eerste instantie niet te ingewikkeld, zorg voor een wat groter contrast zodat deelnemers de verschillen kunnen waarnemen.Zorg dat u niet uitsluitend zware wijnen (wijnen met hoog alcoholpercentage drinkt).
 • Zet iedere ronde 2 wijnen naast elkaar (dus 2 wit of 2 rood) en geef ieder de tijd om deze eerst zelf te beoordelen en bespreek dan bijv. na een minuut of 10 deze wijnen gezamenlijk, eerst de wijn in glas 1, dan die in glas 2. Beschouw het linkerglas altijd als wijn 1 en rechter wijnglas als wijn 2 bij dit systeem.Zorg er tevens voor dat bij  iedereen in het goede glas wordt ingeschonken.

Hoe beoordeel en waardeer je wijn bij een Thuisproeverij?

Stap 1: Visuele beoordeling/kijken

De eerste stap van het wijnproeven betreft het kijken. Handig hierbij is om een wit papiervel te gebruiken en deze achter het glas te houden. Om deze manier kun je de kleur van de wijn goed bekijken.

Wat valt je op?

Wellicht kijk je naar een wijn en denk je: "ik zie rode wijn". Dat kan, maar er valt nog meer over een wijn te vertellen op basis van kijken. Zo heeft een witte wijn over het algemeen een donkere kleur geel (wellicht een beetje oranje) wanneer deze wat ouder of zoeter is. Dezelfde logica geldt voor rode wijnen. Zodra deze ouder en krachtiger is wordt de kleur eerder bruin. Een soepele, jonge rode wijn heeft vaak een kleur die meer neigt naar paars.De wijn moet helder/ zuiver zijn, dus niet troebel, tenzij het ongefilterde wijn betreft.Ook ziet u soms wat wijnsteenzuur in de vorm van kristallen u hoeft dat niet te verwijderen en kunt de wijn rustig opdrinken.

Tranen?

Naast de kleur zegt ook de textuur van de wijn al veel over de wijn. Wanneer je met je glas draait ontstaan er tranen of benen in je glas. De wijn blijft aan je glas plakken. Dit wordt veroorzaakt door de hoeveelheid alcohol of suiker in de wijn. Dus zodra een wijn veel tranen of benen vertoont, dan heb je maken met een wat zoetere wijn of een wijn met een hoog alcoholpercentage.

Stap 2: Ruiken

De tweede stap van het wijnproeven is misschien wel de belangrijkste stap. Het ruiken van de wijn heeft veel invloed op hoe je de wijn beoordeelt. Belangrijk bij het ruiken aan de wijn is dat je zuurstof gebruikt om alle geuren in een wijn los te krijgen. Dit doe je door de wijn te walsen: je maakt een rond draaiende beweging zodat zoveel mogelijk wijn in aanraking komt met zuurstof. Hierdoor exploderen alle smaakballetjes in de wijn en je zult merken dat er hierdoor veel meer geuren vrij komen.

Wat ruik ik?

Ruiken is heel erg belangrijk , met alleen proeven kun je nooit goed een wijn omschrijven en is het ook moeilijk, zoniet onmogelijk om fouten in wijn op te sporen zoals ‘Kurk’ geur / smaak., muffe geur enz. Met het ruiken kan je je wellicht ook een beeld vormen van het type wijn in het glas, zoals de typerende Buxusgeur / Kattenpis bij wijnen van de Sauvignon-Blanc druif. Potloodslijpsel bij Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc, beide blauwe druiven, Petroleum lucht bij Riesling enz.

Op de Aromacirkel en wijnproefschijf die je op onze site kan downloaden, kan je vinden welke geur- en smaakassociaties er in wijn te vinden zijn, waarmee je het type wijn in het glas kunt herleiden, zo kan een ( sterke ) vanillegeur wijzen op het gebruik van vaten van Amerikaans eikenhout bij het laten rijpen van de wijn zoals het geval kan zijn bij rode Spaanse wijnen uit de Rioja streek.

Stap 3: Proeven

De laatste stap is het proeven van de wijn. Hierbij is het wederom belangrijk om voldoende zuurstof in aanraking te laten komen met de wijn. Neem hiervoor een goede grote slok en zorg ervoor dat er lucht in je mond komt wanneer je de wijn proeft. Je mag geluid maken: SLURPEN. Hierdoor komt de smaak van de wijn meer tot uiting.Laat de wijn in de mond rondgaan.Daarna spuugt u de wijn uit of u slikt deze door, als de wijn na het doorslikken nog enige tijd blijft ‘hangen ‘, dan heeft de wijn een lange afdronk.

De tong speelt natuurlijk een belangrijke rol bij het proeven, de tong is voorzien van smaakreceptoren die zoet,zout, zuur , bitter en umami (hartig) waarnemen.De hoeveelheid receptoren verschilt van persoon tot persoon en daarmee ook de proefcapaciteit.

Bij het proeven kunt u een wijnproefformulier gebruiken,

Dit is een handig en leuk hulpmiddel om de te proeven wijn te waarderen en op te schrijven zodat u daarna uw beoordeling kunt uit wisselen met de andere aanwezigen.

Richttijd proeverij, ca. 2 uur, daarna evt. nog informeel samenzijn met het opmaken van de restjes onder het genot van een hapje zoals wat mooie bijpassende kazen en fijne vleeswaren en/of vis specialiteiten.

Wat heeft u nodig voor een thuisproeverij?

 • 2 wijnglazen per persoon, niet te klein( je moet de wijn kunnen walsen, niet te grote diameter, dan gaat het aroma te snel verloren, met lange steel) 1 waterglas per persoon.
 • Karaffen voor water en eventueel om de wijnen te beluchten.
 • Wijn/Champagnekoelers annex spuugbakken
 • Stokbrood voor neutraliseren smaak en evt. later bij het kaasplateau.
 • Servetten
 • Proefformulieren + evt. pen/potlood
 • Zorg voor de juiste serveertemperatuur van de wijn (info op website bij de betreffende wijn)
 • Schenk voldoende wijn in per proefhoeveelheid om te kunnen walsen, maar ook niet teveel. Fles  0.75 ltr. Is voldoende voor 15 tot 18 proefglazen.
 • Infoformulier/beschrijvingen( wijnbeschrijving op website) van de te proeven wijnen
 • Aromacirkel / wijnproefschijf

 

© 2017 - 2018 Grand-Vin Wereldwijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.