Wijn bewaren- en opslaan

 

Wijn bewaren- en opslaan

Als ik het hier heb over bewaren- en opslaan van wijn/Champagne heb ik het over het bewaren en opslaan voor langere termijn, laten we zeggen een halfjaar of langer.Voor alle duidelijk ik heb het over ongeopende flessen. Flessen die zijn geopend en waar een of meerdere glazen uit zijn geschonken en opnieuw zijn gesloten met de kurk of schroefdop, dienen zo spoedig mogelijk worden geconsumeerd om te voorkomen dat de kwaliteit van de wijn terugloopt door oxidatie.Er is (semi)professionele apparatuur in de handel om de aangebroken fles af te sluiten van zuurstof door te vacumeren, danwel door het toedienen van koolzuurgas waardoor de zuurstof wordt verdreven.Maar als de aangebroken fles binnen twee dagen wordt opgedronken is het meestal niet nodig om  allerlei toeren uit te halen.

Hoe lang kan ik mijn wijn bewaren?

De meeste wijnen( en Champagnes zonder jaartal op de fles ) die op de markt komen zijn bedoeld voor directe consumptie en niet gemaakt om lang te bewaren of op te leggen in vaktermen gesproken, ze laten zich het best jong drinken, dat is zowel voor witte- als rode wijn van toepassing. Ze zijn in hun jeugd aangenaam en fruitig en hoeven niet jarenlang te rijpen, sterker nog, laten ouderen voegt niets aan kwaliteit toe, eerder nog vermindert de kwaliteit met de jaren.

Wat zijn bewaarwijnen?

Bewaarwijnen zijn veelal rode wijnen in het hogere prijssegment, het zijn tanninerijke wijnen die houtrijping hebben ondergaan en die complexer worden door rijping, waarbij ook de tannines ronder worden.Maar er zijn ook een aantal witte wijnen ( en jaargang Champagnes), al dan niet zoet, die baat hebben bij rijping Hoe lang de wijn kan- en moet rijpen houdt van een aantal factoren af, waaronder de jaargang.Een kwaliteitswijn van een groots jaar zoals bijv. rode Bordeaux 2000 ,2005, 2010 en waarschijnlijk ook 2015, zal , mits goed opgeslagen, lang kunnen en mogen rijpen soms wel tot 25 jaar (of langer, voor zover de kurk niet is uitgedroogd) , dit is soms ook van toepassing op een mooie witte, zoete Bordeaux uit Sauternes en natuurlijk ook voor Bourgognes in wit- en rood van een goede jaargang alsmede voor (rode) Rhônewijn. Port kan prima voor langere tijd worden bewaard waarbij Vintage- en LBV Port verder op fles rijpt. Maar niet alleen in Frankrijk worden bewaarwijnen gemaakt, evengoed in Spanje en Italië en tegenwoordig ook steeds meer in de Wijnlanden van de Nieuwe Wereld zoals in de USA en soms ook in Australië en in mindere mate Chili en Zuid-Afrika.

In de Nieuwe Wereldlanden is opleggen meestal alleen voor rode wijn van toepassing en zal de gemiddelde duur van opleggen toch een stuk korter zijn dan in de Oude Wereld.

Hoe wijn bewaren/opleggen(opslaan)

Allereerst, wijn wordt liggend opgeslagen zodat de kurk vochtig blijft en de fles goed afsluit van de zuurstof.Dus uitdrogen van de kurk moet worden voorkomen.Zorg dus voor een omgeving met een relatieve luchtvochtigheid van 75 à 80%.

  • Zorg voor een donkere en tochtvrije omgeving
  • Voldoende ventilatie om 'nare luchtjes' te voorkomen
  • Gelijkmatige temperatuur, bijv. gem 13 gr. C met (buiten de seizoensinvloed) zo min mogelijk fluctuatie
  • Voorkom trillingen / beweging van de vloeistof in de fles

Opslaan in een kelder kan een goede optie zijn, maar u kunt natuurlijk ook een ruimte bovengronds creëren die voldoet aan bovengenoemde criteria, dat kan bijv. door het aanbrengen van isolatie en het aanbrengen van rekken of opslagnissen.

Ook kunt u een speciale wijnbewaarkast aanschaffen waarbij u de temperatuur op bijv . 13 gr.C kunt instellen en die is uitgerust met een deur die geen- of nauwelijks licht doorlaat en die is voorzien van een trillingsvrije motor.

Wijn die voor langere tijd is opgeslagen in een te warme ruimte en/of wordt blootgesteld aan veel licht rijp vele male sneller dan wijn die onder de juiste omstandigheden wordt opgslagen met als gevolg dat de wijn na relatief korte tijd ‘over de kop is’, ofwel zover in kwaliteit is teruggelopen dat hij ondrinkbaar is geworden.

© 2017 - 2018 Grand-Vin Wereldwijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.