Frankrijk , Wijngebieden, Appellaties , Franse Wijnen

Frankrijk , Wijngebieden, (Sub)) Appellaties , Franse Wijnen

Frankrijk heeft, samen met Italië en Spanje, het grootste wijnbouwareaal ter Wereld. Daarnaast is Frankrijk nog steeds het meest toonaangevende wijnland in de Wereld. een land met een unieke veelzijdigheid aan druivenrassen, microklimaten en bodemsoorten. De wijnen uit Bordeaux, Bourgogne, Champagne, Elzas, loire en Rhône zijn wereldberoemd en behoren tot de beste ( en duurste ) wijnen ter wereld. Jarenlang had Frankrijk het monopolie op grote wijnen, inmiddels ondervinden ze echter geduchte concurrentie uit o.a. Italië en Spanje , maar ook uit Nieuwe Wereldlanden zoals USA , Chili en Zuid-Afrika. Frankrijk heeft met betrekking tot wijnproductie een strenge regelgeving en heeft als eerste land systeem van gecontroleerde herkomstbenamingen ingevoerd. In 1935 werd de wet op de appellations d'origine contrôlée (AOC) van kracht. AOC's definiëren de begrenzing van een herkomstgebied en de manier waarop de wijn gemaakt moet worden.
Frankrijk kent daarnaast nog een aantal andere herkomstbenamingen: 
Vin de Table voor wijnen van uiterst eenvoudige kwaliteit.
Vin de Pays voor wijnen met gedefinieerde herkomst. Kan zowel slaan op traditionele wijnen die samengesteld worden uit diverse druivensoorten als op cépagewijnen. De bekendste is de Vin de Pays d'Oc.
Vin Délimité de Qualité Supérieure (VDQS) is een sterk in belang afgenomen 'overgangsstatus' voor wijnen tussen Vin de Pays en AOC. De meeste kandidaten zijn inmiddels namelijk tot AOC gepromoveerd. 

Crus 
In diverse Franse streken kun je in een of andere vorm de term Cru op het etiket tegenkomen. 

In de Bourgogne en in de Elzas slaat de benaming Grand Cru op wijngaarden met een (op papier) bijzonder kwaliteitspotentieel c.q. terroir. Premiers Crus in de Bourgogne staan een trapje onder de Grands Crus. Grands Crus worden louter vermeld onder eigen naam, Premiers Crus altijd na de gemeentenaam.

In Bordeaux liggen de zaken totaal anders. In Saint-Emilion slaat Grand Cru op een zo groot deel van de appellation, dat er maar weinig waarde aan te hechten valt. Anders ligt dat dan weer met de classificatie Grand Cru Classé, die op de wijn van individuele bedrijven van toepassing is. Crus Classés en classificaties van châteaux zijn in Bordeaux verder te vinden in Pessac-Léognan (Graves), Saint-Emilion, Sauternes en niet te vergeten in de Médoc met z'n befaamde Classement met een onderverdeling in vijf klassen. Dat is sinds 1855 slechts één keer aangepast. In 1973 promoveerde Mouton-Rothschild van 2e tot 1e cru.  Onder de crus classés van de Médoc komen de crus bourgeois, die op hun beurt weer onderverdeeld zijn in drie categorieën.  

In de Champagne heeft men weer een andere interpretatie van de begrippen Grand en Premier Cru. Daar slaan ze op de kwaliteit van de druiven uit een bepaald dorp. 

In de Beaujolais tenslotte zijn er tien Crus zonder verdere toevoeging. Dat zijn appellations die op een bepaalde gemeente of combinatie van gemeentes slaan.

Franse wijnbouwgebieden Alsace. Alsace, in het Nederlands Elzas, is Frankrijk op z'n Duits. Of Duitsland op z'n Frans. Het is een schilderachtig, smal en lang gerekt wijngebied aan de voet van de Vogezen. Van oorsprong Duits was het door de eeuwen heen een betwist grensgebied. Ook nu het deel uitmaakt van Frankrijk, onderscheidt het zich in menig opzicht van de andere Franse wijngebieden. Neem bijvoorbeeld de aanplant van de wijngaard met o.a. riesling en de manier waarop die druiven verwerkt en de wijnen geëtiketteerd worden. De hele streek valt onder slechts een enkele appellation, maar anders dan elders in Frankrijk staan de namen van de druivensoorten in grote letters op het etiket. Net als in Duitsland. Bovendien hebben heel wat Elzaswijnen ondanks hun droge imago behoorlijk wat restsuiker waardoor ze niet echt droog meer smaken.

De Languedoc Roussillon, Zuid Oost Frankrijk, is een wijnstreek ( het grootste wijnbouwgebied ter wereld)  waar nog niet eens zo heel lang geleden (bulk) wijn van zeer matige kwaliteit vandaan kwam. In 1970 produceerde Languedoc 20 miljoen hectoliter alledaagse wijn. Het gebied raakte in verval door een daling van de afzet op de thuismarkt. De wijnen hadden weinig karakter en waren daardoor slecht opgewassen tegen de toenemende internationale concurrentie. Rond 1980 kwam hier verandering in. Investeerders kochten voor weinig geld de vervallen domaines, her­beplantten de wijngaarden met populaire rassen en investeerden in wijnkelders en installaties. Sinds­dien is Languedocwijn sterk verbeterd en in aanzien gestegen. Dankzij de nieuwe investeringen maakt Languedoc tegenwoordig aantrekkelijke wijnen. Er zijn nieuwe lokale appellations toegekend. De streek wordt nu ‘het Australië van Frankrijk’ genoemd, vanwege de toepassing van moderne technieken.

AOC Languedoc
Grand Vin du Languedoc
Grand Cru du Languedoc

artikelen per pagina
artikelen per pagina
© 2017 - 2018 Grand-Vin Wereldwijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.