Sangiovese

Sangiovese is een Italiaanse druivensoort waarvan de bakermat in Toscane ligt.

Kenmerkend voor wijn van deze druif is een wat kruidige geur waarin je vaak tijm, bittere kersen, viooltjes en vers gesneden tomaat kunt herkennen. Sangiovese combineert pittige tannines met frisse zuren en kruidigheid. Een wijn om te drinken bij (Italiaans) gekruide gerechten.

Sangiovese verandert fenomenaal van karakter door veroudering. Daar waar jonge sangiovese typische kenmerken vertoont van rood ((zure) kersen) en/of zwart fruit (cassis of bramen) met leder en wat hout, ontstaan er na vele jaren uitgesproken tertiaire aroma’s die gaan van bosgrond of pels tot paddestoelen en zelfs truffels. De meeste Sangiovese groeit in Toscane. De wijngaard en de manier waarop de wijn gemaakt is, kan een flinke invloed op de smaak van Sangiovese hebben. Eenvoudige wijnen van Sangiovese zijn betrekkelijk licht en moeten binnen 3 tot 4 jaar gedronken worden. Topwijnen van Sangiovese hebben gerijpt in houten vaten. Ze zijn rijker, geconcentreerder, met zachtere tannines en een bewaarpotentieel van soms wel 20 jaar.

Van de Sangiovesedruif worden zowel droge als zoete ( Vin Santo) stille wijnen gemaakt. Maar dit druivenras levert ook binnen de droge wijnen verschillende smaakstijlen, afhankelijk van de streek en appellatie waarin de druif gekweekt wordt, en van de vinificatiemethode.Een bekende Sangiovesewijn is natuurlijk de Brunello di montalcino.

© 2017 - 2018 Grand-Vin Wereldwijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.