Navigatie

Riesling

De Rieling is een van de meest nobele druivensoorten, Koning van de Elzas, DE kwaliteietsdruif van Duitsland.Deze laatrijpende druif kan echt schitterende wijnen voortbrengen in gebieden met een koel klimaat. De druif leent zich niet goed voor rijping op eikenhout. De wijnen van deze druif kennen vele stijlen van droog naar mildroog en zoet. de wijnen hebben mooie zuren en tonen van cirtusfruit.

De Rieslingdruif is een zeer flexibele druif. Het is de enige druif die in het unieke, koele klimaat van de Moezel en de noordelijke Rijnstreek gedijt. Maar hij kan ook prachtig presteren als hij tussen Shiraz en Cabernet groeit. Riesling kan grootse droge wijnen produceren, maar ook heerlijk delicate en opwindende, en uiterst zoete wijnen, maar deze resultaten worden slechts op een beperkt aantal plaatsen bereikt. De meeste Riesling is saai, zelfs flauw omdat hij bij velen dient als een massaproduct en dus niet de aandacht en toewijding krijgt die hij verdient.

Kenmerken: 

Riesling weerspiegelt zijn terroir waar hij verbouwd wordt. Zo zal een leisteen bodem een rokerig smaakje geven, andere bodems zullen vooral mineraal, staal, teer, aards, bloemig of iets gekruid smaken. Kenmerkende aroma's zijn perziken en appel, citrusfruit, citroen, limoen, pompelmoes, ananas en passievrucht, citronella, munt, muskaat, kamperfoelie, brem, linde, acacia. Rijpere Rieslings geuren naar overrijpe ananas en petroleum. Jongere Rieslings naar vers hooi, viooltjes, roos en wit steenfruit. Nobele rotting geeft een typisch smaakje van gedroogde abrikozen en honing, amandelen en rozijntjes. De Riesling heeft kleine druifjes met dikke schil in de vorm van kleine compacte trossen met korte bloemsteel, groen tot goud gekleurd, met bruine vlekjes afhankelijk van de rijpheid. Hij biedt bijzonder goede weerstand aan extreem lage temperaturen, evolueert optimaal in een wat koelere zone waar het langzaam rijpen het aromatische karakter benadrukt. Hij verkiest een goed gedraineerde bodem met bij voorkeur leisteen. Vergisten en rijpen in roestvrije tanks laat Riesling zijn fris en fruitig karakter behouden. Kristalhelder fruit en smetteloos zuivere wijnen zijn het resultaat. Riesling wordt meestal als monocépage wijn verwerkt. Het aanbod van Riesling is zeer verscheidend. Een Riesling kan onder vorm van schuimwijn of stille droge wijn of stille zoete wijn (eiswein, vendanges tardives,...) in je glas belanden. Dit komt omdat de druif zich zo mooi leent tot verschillende vinificatietechnieken door zijn zuurgehalte.

Gebruik: 

Riesling is verbonden met Duitsland. De trend is vooral droog. De voornaamste streken zijn Mosel-Saar-Ruwer, Pfalz, Rheinessen en Rheingau. In Frankrijk wordt hij enkel in de Elzas teruggevonden. En hoe! Omwille van de bodemgesteldheid (kalk en klei in de Elzas tegen leisteen in Duitsland) en het alcoholpercentage is de Riesling uit de Elzas zo verschillend met deze uit Duitsland. Verder kan men ook Riesling terugvinden in Australië, Oostenrijk, Nieuw-Zeeland, Canada, Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Luxemburg, Noordoost Italië en Oost Europa.

 

 

© 2017 - 2018 Grand-Vin Wereldwijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.