Navigatie

Italië

 

Italië is een van de oudste wijnlanden. Het is bovendien de grootste wijnproducent ter wereld en staat nummer één als wijnexporteur, hierin soms afgewisseld door Frankrijk. Het land is van noord tot zuid beplant met bijzondere druivenrassen. Vele daarvan komen vrijwel alleen in Italië voor, zoals Nebbiolo, Sangiovese, Albana, Trebbiano, Verdicchio en Vernaccia. Bij de wijnbouw ligt de nadruk op het gebruik van deze inheemse soorten. Maar de Italiaanse wijnproducenten werken ook wel met bekende internationale rassen, zoals Cabernet Sauvignon, Pinot nero (Pinot noir), Merlot, Chardonnay en Sauvignon. Deze verscheidenheid en de vele microklimaten maken van Italië een bijzonder wijnland met uitstekende, gevarieerde wijnen.

Kwaliteitsaanduidingen Italiaanse wijnen:

 1. DOCGDenominazione controllata e garantitaBarolo
  Dit is de hoogste erkenning in Italië die een Italiaanse wijn kan krijgen.
  Naast de gewaarmerkte plaats van herkomst en productiewijze is ook de kwaliteit van deze wijnen gegarandeerd. Ze zijn herkenbaar aan de genummerde banderol rond of over de capsule. De eerste Italiaanse wijnen die deze kwalificatie ontvingen waren de Barolo en Barbaresco uit Piemonte, de Vino Nobile di Montepulciano en de Brunello di Montalcino uit Toscana. Al snel volgden er meer waaronder natuurlijk de Chianti uit Toscana.
 2. DOC - Denominazione di orgine controllata
  De productiewijze ligt vast, evenals de plaats van herkomst. De oorsprong van de Italiaanse wijn is gecontroleerd en dit geeft ook een indicatie van de kwaliteit. De DOC-toekenning gebeurt dan ook per individuele producent. De eerste DOC die werd uitgedeeld was aan een Vernaccia di San Gimignano.
 3. IGTIndicazione Geografica Tipica 
  Deze classificatie is speciaal in het leven geroepen voor de beste regionale wijnen. De wijn is afkomstig uit een bepaalde plaats (geen DOC) en de druivennaam wordt op het etiket vermeld. Dit is vergelijkbaar met de Franse Vin de Pays.
 4. Vino da Tavola
  Hieronder vallen alle Italiaanse wijnen die bovenstaande classificaties niet verdiend hebben, maar ook enkele van Italië's beste wijnen die simpelweg niet gemaakt zijn zonder inachtneming van de bovenstaande voorschriften die door de overheid dan worden 'gedegradeerd". Wijnkenners weten beter en vooral in Toscane zie je deze 'vini da tavola' en deze staan dan ook bekend als de zgn. Supertuscans.

Italië is verdeeld over vijf regionale zones en binnen deze zones zijn 20 verschillende regio's/provincies verdeeld.

Noord-Italië kent de volgende regio's:

Centraal-Italie kent slechts één regio namelijk:

West-Italië kent de volgende regio's:

Oost-Italië kent de volgende regio's:

En de Grote Eilanden is de vijfde zone van Italië, hierin zijn de volgende twee regio's:

 

artikelen per pagina
artikelen per pagina
© 2017 - 2018 Grand-Vin Wereldwijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.