Navigatie

Spanje

Wijnland Spanje:

Qua oppervlakte beplant gebied met wijnstokken, staat Spanje wereldwijd op no.1. Het rendement ligt echter laag door o.a. klimatologische omstandigheden.Qua wijnproductie in HL komt  Spanje na Frankrijk en Italië. Spanje heeft een warm klimaat. Er liggen meerdere berg­ketens over het land verspreid. In Europa heeft alleen Zwitserland meer bergen. 

Wijn REGIO’S in Spanje

  • DO staat voor Denominación de Origen, of herkomstgebied.
  • DOCa staat voor Denominación de Origen Cali­ficada. Net als Italië heeft Spanje een eliteclassificatie. In Spanje hebben alleen de wijnen van Rioja en Priorato deze erkenning.

Naast de wijnen met erkend herkomstgebied heeft Spanje – net als andere landen – IGP-wijnen (Spaans: Indicatión Geográfica Protegida).

  • Deze wijnen zijn afkomstig uit speciaal afgebakende gebieden in Spanje die niet de DO-status hebben, maar wel een typisch streekkarakter. In totaal zijn er 46 IGP-gebieden.

Druivensoorten:

In totaal worden in Spanje 198 druifsoorten toegelaten, waarvan de belangrijkste zijn: Airen, Albarino, Bobal, Garnacha, Graciano, Macabeo (Viura), Mazuelo (Carinena), Mencia, Monastrell, Pardina, Parellada, Tempranillo, Verdejo en Xarel.lo.
De meest gebruikte blauwe druif is Tempranillo en de meest gebruikte witte druif Airen. 

Aanduiding op het etiket mbt rijping:

* Een subcategorie eist  een steeds overtuigendere plek op. Ribera del Duero claimt de oorsprong van de term roble, maar ondertussen verschijnt het op meer en meer Spaanse wijnetiketten. 

Roble betekent letterlijk eikenhout. Het staat dan ook voor jonge, fruitgedomineerde wijn met een lichte houtimpressie. Barrica komt op hetzelfde neer. Volgens de officiële regelgeving is het eigenlijk een joven. Dat zijn tenslotte de Spaanse jonge, fruitgedomineerde wijnen, waar tot zes maanden houtrijping aan mag worden toegevoegd

Joven

Joven betekent jonge wijn, gemaakt om jong te drinken. Direct na de klaring wordt hij gebotteld. Joven heeft niet of tot minder dan zes maanden op hout gerijpt. Soms wordt deze wijn ook aangeduid met de term Vino del Año (wijn van het jaar) of Sin Crianza.

Crianza

Voor een rode wijn met de aanduiding Crianza geldt dat deze minimaal twee jaar moet hebben gerijpt, waarvan minimaal zes maanden op een eikenhouten vat (barrica). Witte en rosé Crianzas moeten minimaal 18 maanden in de wijnkelder rijpen, waarvan drie maanden op barrica barrica.

Reserva

Rode Reserva`s moeten drie kalenderjaren rijpen, waarvan minimaal een jaar in een barrica en een jaar op fles. Ook de witte en rosé Reserva`s moeten 18 maanden in de bodega blijven, maar kunnen toe met een half jaar rijping op een eikenhouten vat.

Gran Reserva

Vermeldt het etiket de term Gran Reserva, dan gaat het om een lang gerijpte wijn. Deze wijn wordt alleen in zeer goede wijnjaren gemaakt. Rode Gran Reserva’s moeten minimaal twee jaren rijpen in eikenhouten vaten en vervolgens nog eens minstens drie jaar op de fles. Witte soorten en rosados moeten minimaal vier jaar rijpen, waarvan ten minste zes maanden in vat.

Andere termen

Vino noble: wijnen met een minimum rijping van 18 maanden in houten vaten van maximaal 600 liter of in fles. Vino añejo: wijnen met een minimum rijping van 24 maanden in houten vaten van maximaal 600 liter of in fles.

Spanje kent heel veel verschillende wijnstijlen: van nietszeggende bulkwijn tot schitterende Icoonwijnen (Vega Sicilia en Pingus van Dominio de Pingus) , van licht naar zwaar.heerlijke witte wijnen bijv. uit Rias Baixas, van het druivenras Albariño, mooie roséwijnen, heerlijke Cava ( Mousserende wijn) en natuurlijk de befaamde (versterkte) wijn uit Jerez: Sherry.

https://passie.horeca.nl/content/18105/Wijngebied_Spanje.htmlVoor verdere info:

© 2017 - 2018 Grand-Vin Wereldwijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.