Navigatie

USA/ Noord- Amerika

Noord-Amerika

Amerika de 4e grootste wijnproducent van de wereld. De Verenigde Staten is, wat men noemt, een nieuwe wereld wijnland. Wijnbouw is er door het hele land te vinden, wel is de staat Californië met afstand het meest productief met ca. 90% van de totale productie. In Califorië is het wijngebied van Napa Valley zeer bekend met namen van iconische wijnbedrijven zoals Mondavi (Opus One) , Francis Ford Coppola, Stag's Leap, Beringer ( Californisch wijnpionier). Ook het wijngebied Sonoma is inmiddels wereldwijd gekend door de promotie van De wijnmakersfamilie Gallo, een van de grootste wijnbedrijven ter wereld.

De Amerikaanse wijnen zijn gemiddeld van behoorlijke kwaliteit, de beste wijnen kunnen zich qua kwaliteit meten met de grote namen uit Bordeaux en soms ook qua prijs. 

In de 17e eeuw werden aan de oostkust van de Verenigde Staten de eerste wijnstokken ontdekt maar het duurde tot laat in de 18e eeuw voordat de wijnbouw er echt op gang kwam. Met de plaatselijke druivensoorten lukte het niet echt om kwalitatief goede wijn te maken. Maar toen er combinaties werden gemaakt met traditionele Europese wijnrassen ging de kwaliteit flink omhoog. Door plaatselijke druifluis ging er helaas veel mis: juist de ingevoerde druivenrassen bleken er niet tegen bestand. Ondertussen was men, ook in de 18e eeuw, aan de westkust aan de slag gegaan met wijnstokken uit Mexico. Na tegenslagen door de Burgeroorlog en de drooglegging kwam de productie van wijn uit de Verenigde Staten vanaf de zestiger jaren van de twintigste eeuw pas echt goed op gang.

American Viticultural Areas (AVA)
Amerika kent net als Europa een gecontroleerde herkomstaanduiding. Sinds 1983 is dit classificatiesysteem "American Viticultural Areas" bindend. Dit systeem bepaalt o.a. de voorschriften met betrekking tot de herkomstaanduiding op het etiket, het jaartal en de gebruikte druivensoorten.

Gekende druivensoorten zijn : Zinfandel ( verwant aan de Primitivo druif) en natuurlijk de Chardonnaydruif,merlot, cabernet Sauvignon. De stijl van de Amerikaanse wijnen was tot voor kort nogal 'uitbundig' , voor wat rode wijn betreft waren - mede door toedoen van wijngoeroe robert Parker - supergeconcentreerde 'jammy' en houtgerijpte wijnen in de mode , tegenwoordig zijn de wijnen wat eleganter. Ook met de witte wijnen springt men met concentratie en houtrijping wat voorzichtiger om. 

© 2017 - 2018 Grand-Vin Wereldwijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.