Argentinië

Argentinië staat op de 5de plaats van ’s werelds grootste wijnlanden, na Italië, Frankrijk, Spanje en de Verenigde Staten. 

  • Het klimaat in Argentinië is overwegend droog en zonnig, met uitgesproken seizoenen.
  • Wijnstreken: Mendoza, San Juan, La Rioja, Catamarca, Jujuy, Cafayate en La Pampa
  • Druifsoorten: malbec, bonarda, shiraz, pedro ximénez, torrontés, cabernet sauvignon en chardonnay

De meest gebruikte druif voor rode wijn in Argentinié is de Malbec. Hiervan worden over het algemeen wijnen van goede tot zeer goede kwaliteit gemaakt.Bekende producenten: Bodegas Norton, Trapiche, Bianchi Estate.Een autochtone witte druivensoort is de Torrontès die een frisse, bloemige wijn oplevert.

 

OORSPRONG

In 1541 planten Spaanse kolonisten de eerste druiven in Argentinië. Ze ontdekten dat de druiven het best groeiden in het zonnige en droge klimaat aan de voet van het Andes-gebergte. Aan het einde van de 19e eeuw werden veel Europese wijngaarden verwoest door een omvangrijke druifluisepidemie. Franse, Italiaanse en Spaanse wijnmakers emigreerden naar Argentinië om daar een nieuw bestaan op te bouwen. De wijnkennis die ze met zich meebrachten zorgde voor een enorme opbloei van de Argentijnse wijnbouw. In de 20e eeuw raakten de economie en de wijnbouw van het welvarende Argentinië echter steeds meer in verval. Pas in de jaren ’80 klom het land weer een beetje uit het dal. Veel wijngaarden werden toen opgeschoond en herplant met kwaliteitsdruiven, waardoor de kwaliteit van de wijnen toenam.

WIJNSTREKEN

 

Het oppervlakte aan wijndruiven in Argentinië bedraag ruim 210.000 hectare, met meer dan 25.000 wijngaarden. Argentinië kent ongeveer tien wijnbouwgebieden. Deze liggen allemaal in een smalle strook ten oosten van de Andes, in het westen van het land. Maak kennis met de 3 grootste wijnregio's: 

Mendoza

Mendoza is het grootste en belangrijkste wijnbouwgebied. In het gebied wordt ongeveer driekwart van alle wijn geproduceerd. Het klimaat in Mendoza is warm en droog. De koude nachten in het gebied zorgen voor een relatief lange rijpingsperiode. Vooral de Malbec druif doet het erg goed in dit gebied, maar er wordt ongeveer even veel witte als rode wijn geproduceerd. 

San Juan

San Juan is na Menzoda het belangrijkste wijnbouwgebied van Argentinië. Het is een droog en heet wijngebied dat dicht tegen het Andesgebergte aanligt. Vanwege de droogte past men een systeem van druppelirrigatie toe. Door dit optimaal te benutten kan dit gebied een grote diversiteit aan wijnen produceren. Druiven die het hier goed doen zijn de syrah, cabernet sauvignon en sauvignon blanc. 

Cafayata

In Cafayate maakt men nog geen 5% van de totale Argentijnse wijnproductie. Toch is het een van de bekendste wijngebieden van Argentinië. Het is een van de droogste wijngebieden van Argentinië. De bekendste soort wijn van deze streek is dan ook de witte jonge droge wijn van de torrontés druif. Andere druifsoorten zoals malbec en syrah komen veel voor, maar in mindere mate. 

© 2017 - 2018 Grand-Vin Wereldwijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.