Oostenrijk

Wijnland Oostenrijk heeft een oude en rijke wijnhistorie en presenteert zich als een wijnland met een bijzonder eigen karakter. Het is een veelzijdig wijnland, dat zowel op het gebied van mousserende, droge witte wijnen, rosé wijnen, volle rode wijnen als ook zoete wijnen veel interessants te bieden heeft voor de wijnliefhebber.  In toonaangevend internationale proeverijen staan met enige regelmaat Oostenrijkse wijnen bij de beste. De wijnbouw in Oostenrijk is zeer traditioneel. De oogst gebeurt vrijwel uitsluitend handmatig en veel producenten werken (grotendeels) biologisch.

Wijngebieden/Wijnregio's :

Oostenrijk kent 4 grote wijngebieden: Niederösterreich, Burgenland, Steiermark en Wien. Deze gebieden zijn onderverdeeld in totaal 16 specifieke wijnregio’s.

  • Traisental
  • Wagram
  • Carnuntum
  • Thermenregion
  • Wien                                                                     
  • Neusiedlersee
  • Neusiedlersee-Hügelland
  • Mittelburgenland
  • Südburgenland
  • Südoststeiermark
  • Südsteiermark
  • Weststeiermark

Druivensoorten
In Oostenrijk zijn 35 druivensoorten, 22 witte en 13 rode, officieel erkend voor de productie van kwaliteitswijn. Vooral de grote variatie aan karakteristieke inheemse druivensoorten levert wijnen op met een bijzonder eigen karakter. Gelukkig is er in Oostenrijk geen trend om de eigen druivensoorten te verlaten voor internationaal bekendere druivensoorten zoals Chardonnay en Merlot. De wijnboeren kennen de kwaliteiten van hun “eigen” druivensoorten en zijn er trots op.

De belangrijkste witte druivensoorten zijn o.a. Grüner Veltliner, Welschriesling, Riesling, Weissburgunder (= Pinot Blanc), en Muskat-Ottonel. De belangrijkste rode druivensoorten zijn o.a. Zweigelt, Blaufränkisch, St. Laurent en Blauer Portugieser. De productie van rode wijn is de laatste jaren sterk toegenomen. Momenteel wordt er ca. 68% witte wijn en 32% rode wijn gemaakt. In Oostenrijk is 36% van de totale aanplant met Grüner Veltliner aangeplant en 8% met Zweigelt.  Beide druivensoorten zijn hiermee de meest aangeplante soorten in dit prachtige wijnland. 75% van de totale wijnproductie wordt in Oostenrijk zelf gedronken.

De wijnwetgeving

Sinds 2002 wordt regio voor regio de Districtus Austriae Controllatus (DAC), Latijns voor “Gecontroleerde Herkomstbenaming voor Oostenrijk”, uitgerold. Op dit moment (augustus 2013) zijn er 9 DAC’s:

  • Weinviertel DAC (2002) en Weinviertel DAC Reserve (2009)
  • Mittelburgenland DAC en Mittelburgenland DAC Reserve (2005)
  • Traisental DAC en Traisental DAC Reserve (2006)
  • Kremstal DAC en Kremstal DAC Reserve (2007)
  • Kamptal DAC en Kamptal DAC Reserve (2008)
  • Leithaberg DAC Weiss (2009) en Leithaberg DAC Rot (2008)
  • Eisenberg DAC (2009) en Eisenberg DAC Reserve (2008)
  • Neusiedlersee DAC (2011) en Neusiedlersee DAC Reserve (2010)
  • Wiener Gemischter Satz DAC (2013)

 

 

© 2017 - 2018 Grand-Vin Wereldwijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.