Zweigelt

De Zweigelt is ontstaan in 1922 als kruising tussen een Blaufränkische - en een St. Laurent druif , ontwikkeld door- en vernoemd naar professor Fritz Zweigelt

In Oostenrijk is de  Zweigelt de meest verspreide rode wijndruif. Zij is verspreid over de hele Oostenrijks wijnbouwoppervlakte waarvan 46 % in het noordelijke Niederösterreich, 45 % in het centrale Burgenland en circa 8% in het zuidelijke Steiermark 
 

Druif
Rond, gering in gewicht , blauw-zwarte schil met niet-gekleurd vruchtvlees. 
Oogst
Vroeg in het seizoen. 
Rijptijd
Middelmatig in tijd.

De druif is zeer resistent zowel tegen vorst als tegen warmte en vereist geen bijzondere bodemvoorwaarden. Een diepe voedingsrijke bodem is perfect.

Wijnen van de Zweigeltdruif:

De Zweigelt geeft krachtige wijnen, robijnrood van kelur met lichtpaarse weerschijn. 
 

Boeket
Een goede Zweigeltkwaliteitswijn is uitgesproken fruitig-kruidig en doet denken aan bessenfruit. Een Zweigelt van mindere kwaliteit geurt eerder wrang, bitter. 

Smaak
Een goede Zweigelt is een volle, krachtige rodewijn, smaakvol, licht kruidig, mooi rond en tanninerijk en bevat een aantrekkelijke zurenstruktuur. Een jonge Zweigelt is meestal zeer fruitig , bevat een kersengeur, kan rond zijn en fluwelig, is subtiel kruidig. Soms kan hij echter ook eerder pittig, ietwat hard zijn maar wint aan complexitieit, rondeur en finesse bij het ouder worden. Zeer aangename fruitage aroma’s van kriek en bessen, aangevuld met ronde tannines zorgen voor veel complexiteit en zeer harmonieuze wijnen. 

Met deze kwaliteiten kan Zweigelt als licht fruitige tafelwijn of als krachtige op hout gelagerde bewaarwijn gevinifieerd worden.
Na vinificatie zal de wijn nog gemakkelijk 2 tot 4 jaar verder rijpen, hetzij in vaten, hezij zich nog verder ontwikkelen op fles.

© 2017 - 2018 Grand-Vin Wereldwijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.