Macabeo

Macabeo

Macabeo

Macabeo wordt verbouwd in heel Noord-Spanje en in zuidelijker gelegen delen waar men Cava mag maken. In Catalunya wordt hij geassembleerd met xarel-lo en parellada, met een van de beste mousserende wijnen van Spanje als resultaat. Cava's van buiten Catalunya zijn meestal 100 procent macabeo. Wat stille wijnen betreft is de macabeo de belangrijkste witte druif voor Rioja en Navarra.

Kenmerken: 

Het ras eist een arme bodem en is zeer hitte- en droogteresistent, tamelijk productief en wordt laat geoogst. Soms wordt de druif verweten wat neutraal te zijn, maar een kundig wijnmaker weet de goede aroma's en de kruidige neus er wel in te krijgen. Klassieke op eikenhout gerijpte Rioja's zijn meestal voornamelijk viura met 5-10 procent malvasiá riojana. De strogele tot amberkleurige wijnen hebben een relatief laag zuur en een hoog alcoholgehalte en worden vaak als aperitief gedronken. Ze zijn droog, fruitig, licht en fris.

Gebruik: 

Vooral gebruikt voor Cava. In Catalunya wordt hij geassembleerd in andere streken is hij de enige druif voor de Cava's. Ook gebruikt in de witte wijnen in Rioja en Navarra. In Frankrijk is de druif aangeplant in de Languedoc, de Provence, de Roussillon en de zuidelijke Rhône.

Soort: 

Wit

Herkomst: 

Spanje

Synoniemen: 

Viura (Rioja)

Macabeu (Frankrijk)

 

© 2017 - 2018 Grand-Vin Wereldwijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.