Navigatie

Trebbiano

Trebbiano is een van de meest aangeplante druiven ter wereld. Deze druif heeft veel zorg en aandacht nodig van de producent voordat er een goede en aansprekende wijn van gemaakt kan worden. Dat betekent flink snoeien om lage opbrengsten te krijgen. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat de Trebbiano verwant is aan de garganega druif die in de Veneto staat aangeplant. Bij lage opbrengsten en oudere wijngaarden kan deze druif ook grote wijn opleveren.

De Trebbiano familie in Italië is groot. Er zijn verschillende lokale varianten van deze witte druivensoort die zeer verschillend zijn van elkaar en die in heel andere wijnen resulteren. De meest gekende variant is de Trebbiano die synoniem is aan de Ugni Blanc en vooral in Toscane voorkomt en hoge opbrengsten geeft. De witte wijnen zijn niet zo krachtig, redelijk fruitrijk met een pittig zuurtje, en men moet ze jong moet drinken.

Trebbiano d'Abruzzo is een witte druivensoort waarvan de naam afkomstig is van de antieke Trebulanum druif. De Trebbiano d'Abruzzo komt voor in het zuiden van de Abruzzo en is de enige witte druif waarvan in de regio een DOC wijn wordt gemaakt. De wijnen zijn goud van kleur, meestal droog, fruitig en subtiel, met een delicaat bouquet en verfrissende zuren. De wijnstijl kan echter verschillen van een frisse droge witte wijn die jong gedronken wordt tot een volle droge witte wijn die jaren kan rijpen in het vat of op de fles. Deze laatste Trebbiano d'Abruzzo is een wijn met meer complexiteit, diepte en body. Houtlagering is eerder ongewenst, om voldoende frisheid en energie in de wijn te bewaren, hoewel in zeldzame gevallen trebbiano d’abruzzo toch vergist en rijpt in eiken barriques.

De Trebbiano Veronese heeft ook de naam Trebbiano di Lugana of de antieke naam Turbiana. Deze witte druif heeft de meeste overeenkomsten met de Verdicchio druif die we vooral kennen uit de Marken. Het kunnen volle, rijpe wijnen worden met typisch aroma's van mandarijn. Het staat vast dat deze druif niets heeft te maken met Trebbiano uit Toscane (Ugni Blanc). De Trebbiano Veronese is een krachtige druif en de opbrengsten in de wijngaard zijn nooit hoog.

De smaak en geur van wijnen van de trebbianodruif zijn veelal neutraal en licht en bevatten citrustonen. Het zijn toegankelijke lichte wijnen, maar kunnen niet lang rijpen. De druif kwam al in de Romeinse tijd voor en wordt ook gebruikt als basis voor Cognac en Armagnac.

© 2017 - 2018 Grand-Vin Wereldwijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.