Navigatie

Domaine des Sénéchaux, Rhône, Frankrijk

DOMAINE DES SÉNÉCHAUX

Châteauneuf is sinds 1933 Frankrijks eerste appellatie. Voor wijnliefhebbers zijn het de grote rondekeien aan het oppervlak die de streek zo kenmerkend maken. Deze ooit uit het Alpengebied afkomstige stenen geven ‘s nachts de overdag opgeslagen warmte af aan de druiven waardoor die mooier rijpen.

Naar verluidt was het Paus Clemens V die zo dol op de wijnen uit dit deel van Frankrijk was dat hij er in 1309 met zijn gevolg uit Rome naartoe verhuisde. Het Châteauneuf van de Paus was een feit. De minder romantische uitleg voor vestiging van deze paus in streekhoofdstad Avignon ligt iets genuanceerder. De Franse vorst Filips de Schone dwong – in conflict met de Katholieke kerk – de nieuwe paus en voormalig aartsbisschop van Bordeaux Clemens zijn intrek in Frankrijk te nemen. Op die manier kon hij hem en de zeer machtig geworden kerk makkelijker beïnvloeden. In totaal zouden zo zeven –Franse (!) – pausen tot 1378 op deze locatie van de plaatselijke wijnen hebben genoten.

Het tegenwoordig 27 hectare tellende domein van Sénéchaux dateert al uitdie tijd en de wijnen die er vandaan komen behoren dus tot de beroemdste van de streek. Dat wisten ook Jean Michel Cazes en zijn zoon Jean Charles toen zij in december 2006 – als rechtgeaarde Bordeauxexperts – eigenaar van het domaine werden.

Hoewel zij de nodige investeringen deden in de wijngaarden en de wijnkelder zouden de klassieke uitstraling en historische betekenis van het wijngoed volledig bewaard blijven. Daarmee maakten de Cazes de klus af waar voormalig eigenaar Pascal Roux in ’93 al mee begonnen was.

© 2017 - 2018 Grand-Vin Wereldwijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.