Muscat/Moscato

 

Muscat

Muscat

Witte, vroegrijpende druif die gedijt in warmer klimaat en ziekteresistent is. Waarschijnlijk de oudste wijndruif die bestaat. Het zijn de Grieken en de Romeinen die dit weinig ziekteresistente ras naar het zuiden van Frankrijk hebben gebracht. De muscat behoort daarmee tot de oudste druivenrassen in Europa. Muscat wordt soms de bijendruif genoemd omdat ze er verzot op zijn. De druif levert ook tafelwijnen en rozijnen. Er bestaan een groot aantal mutanten die aparte namen hebben gekregen. De belangrijkste zijn muscat à petit grain, muscat d'alexandrie en muscat ottonel.

Kenmerken: 

Muscat is een druif die gekenmerkt wordt door zeer lage opbrengsten. Bij producties van 40-50 hectoliter per hectare is het suikergehalte al te laag en is de kwaliteit van de wijnen duidelijk minder. Het meest opvallende van muscat is dat het zeer aromatische wijnen voorbrengt met een muskaataroma. Er worden bleekgele en zoete dessertwijnen van gemaakt die met alcohol worden versterkt tot 15-20% (Vins doux naturels). Wijnen van muscat geuren naar bloemen (rozen, witte bloemen en citroenkruid), muskaat en fruit (druiven, abrikoos).

Gebruik: 

Men treft muscat in Frankrijk overal langs de Middellandse Zee aan. Ook in de Rhône in de AOC Beaumes-de-Venise en in de Elzas wordt muscat gebruikt. Deze druif wordt zo goed als overal ter wereld aangeplant.

Soort: 

Wit

Herkomst: 

Griekenland

Synoniemen: 

Moscatel (Spanje en Portugal)

Moscato (Italië)

Muskateller (Duitsland)

Muskadel (Zuid-Afrika)

Moscato Bianco

Witte & Rode Moscato

Terwijl de Moscato Bianco als witte druif wordt herkend, wordt hij ook zeer regelmatig in rozige of roodachtige kleur aangetroffen. De kleur van deze druif kan verrassend genoeg per jaar verschillen aan dezelfde druivenrank. De druif blijft gelukkig in iedere kleurschakering bruikbaar als de perfecte basis voor Moscato d’Asti.

Muskaatdruiven zijn naar nootmuskaat vernoemd omdat zij een zoete, nootmuskaatachtige smaak hebben. Daarnaast zijn muskaatdruiven goed te herkennen aan hun knapperigheid tijdens het eten van de vrucht. De wijnen gemaakt van Muscat blanc à petit grains zijn over het algemeen muskaatwijnen van de hoogste kwaliteit. Deze wijnen proeven bloemig en fruiting zoet, maar blijven altijd subtiel.

© 2017 - 2018 Grand-Vin Wereldwijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.