Navigatie

Arneis

De Arneis is een vroegrijpende autochtone Italiaanse druivensoort uit Piëmonte ,met een geel- groene schil.Komt buiten dit gebied niet- of nauwelijks voor. Arneis werd vroeger zeer vaak geblend met nebbiolo om deze laatste wat te verzachten, vandaar allicht het synoniem van witte nebbiolo. Het is een weelderig groeiend ras dat behoorlijk moet ingetoomd worden om kwalitatief fruit te verkrijgen. Voor wijnbouwers is het soms een lastige druif, omdat ze nogal gevoelig is voor echte meeldauw (witziekte). 

Begin jaren zeventig was dit ras bijna volledig verdwenen, gelukkig maakte het vanaf de jaren tachtig een comeback. Tot op vandaag zijn er tientallen producenten die er prachtige wijn van maken. Omdat de druif niet al te veel zuren en soms eerder een delicate fruitigheid heeft, geeft men arneis zelden of nooit eiklagering.

Qua kleur variëren de wijnen van bijna transparant waterachtig tot hoogstens mediumgevuld lichtgeel. Smaaktechnisch geeft de geur al vaak aan wat in de mond te verwachten valt: delicate aroma's van zacht fris fruit (citrus, appel, peer en perzik) gecombineerd met wat floraals en in de betere gevallen ook wat kruidigs (toetsen van anijs of munt zijn zeker niet vreemd). Ook hebben de betere exemplaren een frisse mineraliteit die de smaak heel boeiend maakt. 

Uiteraard, net omdat Arneis eerder een delicate knisperend frisse smaak heeft en al geen uitbundige aciditeit, wordt er slechts zelden gebruikt gemaakt van eiklagering. Opvoeding op roestvrijstalen vaten met wat schilweking gaat deze druif veel beter af. Natuurlijk heb je hiermee dan ook geen druivenras dat bedoeld is om te verouderen: Drinken binnen 2 jaar na oogstjaar.

© 2017 - 2018 Grand-Vin Wereldwijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.