Biowijn

Biowijn, Biologisch, Biodynamisch

Het woord ‘biologisch’ is een wettelijk beschermde term. Ook als op een product het woord bio, eko, eco of organic staat, moet het productieproces voldoen aan wettelijke voorschriften. De Europese overheid bepaalt de regels hiervoor.

Skal Biocontrole zet zich als toezichthouder in voor aantoonbare betrouwbaarheid van biologische producten in Nederland. www.skal.nl

Een landbouwproduct of voedingsmiddel mag alleen biologisch heten als het productieproces aan wettelijke voorschriften voldoet. De Europese overheid bepaalt de regels, de ruim 4000 gecertificeerde bio-ondernemers leven deze na en wij controleren hierop. Zo kan de consument er van op aan dat een biologisch product ook écht biologisch is. We houden toezicht op de hele biologische keten, in opdracht van het Ministerie van LNV

Een biologische wijn wordt geproduceerd op een natuurlijke wijze, zonder dat hierbij zaken als genetische modificatie, chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest aan te pas komen. Voor problemen die biologische wijnbouwers tegenkomen proberen zij een natuurlijke oplossing te vinden. Denk bijvoorbeeld aan het houden van schapen die het onkruid in de wijngaard in toom houden en het kweken van bloemen die nuttige vogels en insecten naar de wijngaard lokken.

Biologische wijnbouw:

Doordat een biologische wijnboer geen kunstmest gebruikt, besteedt deze extra veel aandacht aan de bodem van de wijngaard. Om te voorkomen dat de bodem te compact wordt, gebruikt de biologische wijnboer bijvoorbeeld geen tractor en worden de druiven met de hand geoogst. Verder worden voedingstoffen aan de bodem toegevoegd met behulp van compost en wordt de complexiteit van de wijn verhoogd door een grote diversiteit aan planten tussen de wijnstokken te laten groeien.
 

Biologische vinificatie ( het proces van wijnmaken)

Bij biologische wijnen is de vinificatie sinds 2011 ook aan strenge regels gebonden. Dit betekent dus dat niet alleen de druiven op natuurlijke wijze verbouwd worden, maar dat de biologische wijn ook zoveel mogelijk zonder toevoegingen gemaakt wordt. Zo mag er bijvoorbeeld geen sorbinezuur aan de wijn toegevoegd worden om deze te conserveren. Uitzondering is het toevoegen van sulfiet, aangezien het heel moeilijk is om een houdbare wijn te maken zonder sulfiet te gebruiken. Biologische wijnmakers streven er wel naar om minder sulfiet aan de wijnen toe te voegen dan dat bij niet-biologische wijnen het geval is. Een aantal biologische wijnmakers gebruikt zelfs helemaal geen sulfiet. 

Gezonder dan conventionele wijn?

Biowijn wordt zonder chemische middelen geproduceerd waardoor die dus ook niet in ons lichaam terechtkomen. Dat maakt biologische dus wel degelijk gezonder dan de conventionele wijn. 

'Biologische wijn scoort beter op smaak dan 'gewone' wijn' 

Biologische wijnen worden over het algemeen beter beoordeeld dan hun 'gewone' tegenhangers. Onderzoekers van de universiteit van Californië vergeleken de recensies van ruim 74.000 verschillende wijnen en concludeerden dat biologisch vaak beter smaakt.

De recensies die werden vergeleken, stonden in drie van de best beoordeelde wijntijdschriften van de wereld. Voor de tijdschriften werken bekende sommeliers en andere wijnkenners.

De onderzoekers vergeleken de recensies van 74.148 wijnen uit Californië, die allen geproduceerd waren tussen 1998 en 2004. De recensenten deden blind smaaktesten. In de studie, gepubliceerd in Journal of Wine Economics werden ruim dertig verschillende wijnsoorten met elkaar vergeleken.

Op een maximale score van 100 punten scoorden biologische wijnen gemiddeld 4,1 punt hoger dan hun niet-biologische tegenhanger.

Pesticiden

De wetenschappers van de Amerikaanse universiteit onderzochten de wijnen niet, maar spraken het vermoeden uit dat doordat er geen pesticiden worden gebruikt bij het produceren van biologische wijnen, de druiven beter op smaak zijn.

Is Biologische wijn duurder dan ' gewone wijn' ?

Tegenwoordig is Biologische wijn niet of nauwelijks duurder dan 'gewone' , dus voor de prijs hoeft u het niet te laten.
 


 

 

© 2017 - 2018 Grand-Vin Wereldwijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.