Navigatie

Wijnhuis Saint Clair, Marlbourough, Nieuw-Zeeland

Wijnhuis Saint Clair, Marlborough, Nieuw-Zeeland, 

Pioniers in Marlborough waren Neal en Judy Ibbotson, die in 1978 hun eerste wijngaard aanplantten. Lange tijd verkochten ze hun druiven aan lokale wineries, maar stilaan ontstond de wens om zelf wijn te maken. Als wijnmaker werd Kim Crawford aangetrokken, één van de beste wijnmakers van Nieuw Zeeland. In 1994 verscheen de eerste “Saint Clair Estate” (genoemd naar de familie Sinclair die het landgoed als eerste in bezit had) wijn onder eigen label op de markt, met veel succes.

Vandaag de dag heeft Saint Clair Family Estate, zoals het nu officiëel heet (om duidelijk te maken dat het hier een familie-bedrijf betreft, met vader en moeder Ibbotson, hun twee dochters Sarina en Julie, en zoon Tony), ruim 100 hectare wijngaard in bezit. Ze produceren niet alleen Sauvignon Blanc, kenmerkend voor Marlborough, maar een hele reeks van wijnen van verschillende druivenrassen.

De wijnen worden geproduceerd in vier verschillende kwaliteiten, aflopend in kwaliteit:

Reserve: dit zijn de zogenaamde "flagship wines", gemaakt van het mooiste fruit dat van de wijngaarden komt. Hoe streng de selectie is, mag blijken uit het feit dat van alle Sauvignon Blanc die wordt geoogst, slechts 1 procent is bestemd voor de Wairau Reserve Sauvignon Blanc.

Pioneer Block: zogenaamde "single vineyard wines", fruit dat zich onderscheidt door een bepaald karakter, kenmerkend voor de wijngaard waarvan het is geoogst. Ongeveer 2 procent van de druiven wordt voor deze serie gebruikt. Saint Clair is misschien wel een groot bedrijf, maar in de kelders staan talloze kleine persen en tanks, die de wijnmakers in staat stellen het fruit van individuele wijngaarden snel en effectief te vinifiëren, met behoud van het eigen, unieke karakter. Zo kunnen ze elk jaar de meest geslaagde wijnen individueel bottelen als "single vineyard" en tegelijkertijd de mooiste wijnen selecteren voor de Wairau Reserve.

Saint Clair Marlborough Varietals: nadat de selectie voor de Wairau Reserve en de Pioneer Blocks heeft plaatsgevonden, is het de beurt aan het hart van de reeks, de Saint Clair Marlborough-reeks. Ongeveer 30 procent van het fruit wordt gebruikt voor de productie hiervan.

De laatste reeks is de Vicar's Choice, een serie prijsvriendelijke, makkelijk drinkbare wijnen. Hier wordt zo'n 25% van de oogst voor gebruikt. De rest van de oogst komt niet onder het Saint Clair label op de markt.

Eigenschappen:

Saint Clair heeft wijngaarden in vijf verschillende districten in Marlborough. Dit zijn Doctor’s Creek Vineyard, Awatere Valley Vineyard, Rapaura Vineyard, Omaka Vineyard en Ben Morven. Saint Clair Estate verkoopt nog steeds druiven aan lokale wineries, maar alleen de druiven die ze zelf niet goed genoeg vinden. Van de 100 hectare eigen wijngaard wordt nu een reeks wijnen gemaakt die ook internationaal steeds meer bekendheid krijgt. De lawine aan gouden medailles die het bedrijf inmiddels voor de wijnen heeft verdiend, is niet te overzien. De Wairau Reserve Sauvignon Blanc heeft negen jaar op rij (vanaf 2002) een gouden medaille toegekend gekregen. Eén van de juryleden zei ooit, half grappend: "Het zou mooi zijn als Saint Clair een keer níet zou meedoen, dan kon iemand anders eens een medaille winnen." En niet alleen voor Sauvignon Blanc, maar ook voor Chardonnay, Merlot, Pinot Noir, Pinot Gris, Riesling en Gewurztraminer.

 

 

 

http://www.saintclair.co.nz

© 2017 - 2018 Grand-Vin Wereldwijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.