Cortese

Cortese

De Cortese is een witte, niet erg aromatische druivensoort, die vooral in het oostelijke deel van Piemonte is aangeplant, onder andere in de Monferrato. Hij is bekend geworden als de druif van de Gavi, en dankzij het internationale succes van die wijn is de druif in de 2e helft van de 20e eeuw over een steeds groter areaal aangeplant.

De Cortese kan mooie, elegante en delicate wijnen met mineraliteit opleveren, vooral in de Gavi streek. Die zijn daarom ook populair in de gastronomie. Met een lichte, iets zilte mineraliteit en citrus tonen is het een perfecte begeleider van lichte visgerechten. De Cortese heeft voldoende zuren en is daarom ook een lekkere frisse zomerwijn. In de smaak proef je verder vaak groene appeltjes, reine claude en geel en tropisch fruit. De betere Cortesewijnen hebben bewaarpotentieel.

Dankzij het smaaktype is de druif ook erg geschikt is voor het maken van mousserende wijn volgens de Metodo Classico (vroeger ook methode champenoise genoemd, omdat ook champagne zo wordt gemaakt). Dit wordt de laatste jaren ook op steeds grotere schaal toegepast, en met succes.

De cortesedruif vinden we terug in vijf appellaties waar ze toegelaten en/of verplicht is: DOCG Cortese di Gavi, DOC Colli Tortonesi, DOC Cortese dell’Alto Monferrato, DOC Monferrato en ten slotte DOC Piemonte. Cortese staat naast in Piëmonte ook nog aangeplant in Lombardije en Veneto.

© 2017 - 2018 Grand-Vin Wereldwijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.