Marqués de Riscal

Marqués de Riscal

In 1858 begon de geschiedenis van dit wijnhuis toen Guillermo Hurtado de Amézaga in El Ciego begon met het maken van wijn en wel wijn met houtrijping, destijds een revolutionair en controversieel gegeven in Rioja. De eerste botteling gebeurde in 1862. Sindsdien is een archief opgebouwd met daarin flessen van alle jaren die Riscal heeft uitgebracht.

Het bedrijf liet zich van begin af aan sterk leiden door wat in Bordeaux gangbaar was, zowel wat betreft langdurige vatrijping als het gebruik van cabernet sauvignon. Keldermeester Jean Pineau van Château Lanessan in de Médoc werd zelfs aangetrokken om een en ander in goede banen te leiden. Toeval of niet, in 1895 behaalde Marqués de Riscal als eerste buitenlandse producent een gouden medaille tijdens de expositie van Bordeaux. Het huidige etiket laat die medaille nog altijd zien. Een ander detail van herkenning is het gouden netje om de fles. Dat werd destijds ingevoerd als middel tegen fraude – een indicatie voor het succes van de wijnen.

Het huidige Riscal is met zijn traditie van anderhalve eeuw wijnmaken niet alleen een van de oudste, maar ook een van de grootste spelers binnen Rioja. Het bezit er zelf 500 hectare wijngaard en betrekt fruit van nog eens 1000 hectare van telers. In de kelder in El Ciego liggen 37.000 vaten van vooral Amerikaans eiken voor opvoeding in traditionele stijl en daarnaast een voorraad van ruim 4 miljoen flessen. De band met Bordeaux is door de jaren heen nauw gebleven. Illustratief daarvoor is dat in de jaren negentig de Bordelais Paul Pontallier, directeur van Château Margaux, technisch adviseur is geworden. Eerder was er ook al sprake van een nauwe samenwerking met oenoloog Emile Peynaud. Die had niet met Rioja te doen, maar zoveel te meer met Rueda.

Aan de productie van wit binnen Rioja heeft Marqués de Riscal zich nooit gewaagd, maar op een gegeven moment ontstond wel de behoefte om ergens anders wit te gaan maken. Dat heeft ertoe geleid dat het bedrijf zich de ‘ontdekker’ van Rueda mag noemen. De bedenker, zo men wil. Bij de zoektocht naar een geschikt terroir voor de productie van witte wijn volgde het de aanbeveling van Peynaud om op basis van ideale terroireigenschappen voor dat – tot dan toe volstrekt obscure – gebied te kiezen. Met de lokale viura heeft men nooit willen werken, wel met de veel betere resultaten gevende verdejo, de druif die nu zowat synoniem lijkt met Rueda.Niettemin introduceerde Riscal in 1974 ook de Franse sauvignon blanc, zoals het een eeuw eerder al de cabernet sauvignon als buitenlands ras had binnengehaald. Het verhaal van Rueda is verder bekend. Het kreeg in 1983 de status van DO en is sindsdien explosief gegroeid. De afgelopen vijf jaar is de aanplant zelfs nog verdubbeld, zodat er momenteel veel wijn van wel erg jonge stokken op de markt komt. Wat Riscal betreft, dat heeft in Rueda 200 hectare eigen wijngaard en koopt de rest van telers met nog eens 250 hectare. Goed voor een jaarproductie van 3,5 miljoen flessen. Big business dus.

Topattractie

Marqués de Riscal opende in 2006 zijn Ciudad del Vino, het multifunctionele wijncomplex naar het opzienbarende ontwerp van architect Frank Gehry. De aanvankelijke bedoeling was alleen een renovatie van de bestaande bedrijfsgebouwen in het kader van een op modernisering gericht meerjarenplan, maar dat is uiteindelijk iets ambitieuzer uitgepakt. De deal met Gehry werd trouwens beklonken met een paar flessen van het oogstjaar 1929 uit dat kelderarchief. 1929 is namelijk het geboortejaar van de architect. De ongetwijfeld forse investeringen in het complex, met behalve bedrijfsruimten ook een hotel en een restaurant, hebben Marqués de Riscal bepaald geen windeieren gelegd, want bezoekersaantal steeg van 3000 naar 80.000 per jaar. Op de koop toe kreeg het restaurant van de Ciudad del Vino in 2011 een Michelinster.

met dank aan perswijn.nl                               https://www.marquesderiscal.com/

© 2017 - 2018 Grand-Vin Wereldwijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.