Tannat

Tannat,

De Tannat is een laatbloeiende blauwe druif met een dikke schil en een hoge concentratie aan tannine. Oorspronkelijk komt deze druivensoort uit Zuid West Frankrijk, uit wijngebied Madiran, maar tegenwoordig meer aangeplant in Uruguay, alwaar hij als de nationale druif  wordt gezien.

De wijnen van de Tannat:

Vaak worden ( in Frankrijk) Tannatwijnen geblend met andere druivensoorten zoals Fer Savardou, Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon. Het uiteindelijke type wijn is afhankelijk van het percentage van de overige genoemde druivensoorten, het terroir, de wijze van vinificatie en opvoeding: Van fruitig en jong te drinken wijn tot behoorlijk tanninerijke wijn die nog jaren dient te rijpen en een bewaarpotentieël van zeker tien jaar heeft.

De Tannat in Uruguay:

De Tannat hét visitekaartje van Uruguay. Nergens anders dan in Uruguay weet men alle eigenschappen van dit druivenras ten volle te benutten. In Uruguay begrijpt men inmiddels dat Tannat gebaat is bij een getemperd, maritiem klimaat met duidelijk invloeden van bijvoorbeeld de Atlantische Oceaan. De druif vraagt om een zekere luchtvochtigheid en kan extreme droogte moeilijk aan. Dit geeft harde, ongewenste tannines. Verkoeling vanuit de Atlantische Oceaan zorgt ook nog eens voor een lang groeiseizoen waardoor het alcoholgehalte laag blijft en het natuurlijk zuurgehalte op peil blijft. Wat ook bijdraagt aan een zekere souplesse is de leemhoudende bodem die we veel in Uruguay aantreffen. Het resultaat is een levendig frisse, mooi gebalanceerde wijn. Met in de geur impressies van zwarte bessen, pruimen, vijgen en zelfs iets van confituur. In de smaak niet zelden een kruidige toets, gevolgd door rokerige impressies mede dankzij de lagering op kleine houten vaten. Smaak is één ding maar wat het meeste fascineert bij Tannat is het spel tussen het stevige mondgevoel, het levendige karakter en de structuur van de tannines. Juist de tannines met de antioxidatieve flavanolen maken de wijn niet alleen geschikt om perfect te ouderen, juist bij wat rijker en vetter vlees past de Tannat zeer goed.

 

© 2017 - 2018 Grand-Vin Wereldwijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.