Uruguay

Wijnland Uruguay

Geschiedenis wijnbouw Uruguay

                                              

Wijnbouw in Uruguay is grotendeels geïnitieerd door Pascal Harriague (1819-1894), een immigrant afkomstig uit Frans Baskenland. Pascal begint met de aanplant van Tannat druiven in Salto, in het Noordwesten van Uruguay. We schrijven 1870 en de druivenstokken komen zonder twijfel uit Argentinië. Het estate wordt uitgebreid tot 200 hectaren en zijn wijnen worden in het hele land geroemd. Tannat staat synoniem voor Harriague en men ziet dit als het nationale druivenras. Bijna gelijktijdig met Pascal Harriague begint ook Francisco Vidiella (1820-1884), tuinier uit Catalonië, met de aanplant van druivenstokken. Niet in het Noordwesten maar direct ten noorden van de stad Montevideo. Francisco kiest voor de Folle Noire, een druivenras wat al snel door iedereen Vidiella genoemd wordt maar nu nauwelijks nog staat aangeplant. Anderen volgen zoals Francisco Piría, Pablo Varzi en Diego Pons.

De meeste wijnmakers in Uruguay zijn afstammelingen van Spaanse en Italiaanse immigranten en hebben hun “roots” in Catalonië en Baskenland. In hun hele bestaan neemt wijn, logischerwijs, een centrale plaats in. Eind 19e eeuw waren het eenvoudige “stille” wijnen wat zij op de markt brachten. Het accent lag op productieverhoging omdat er per hoofd van de bevolking 33 liter werd geconsumeerd en er geen tafelwijn mocht worden geïmporteerd. In de jaren ’70 van de vorige eeuw komt er meer vraag naar kwaliteitswijnen. Een groep vooraanstaande wijnfamilies richt dan de VCP (Vinos de Cualidad Preferente) op.

Regional Centres for Agricultural Experimentation

In 1975 komen er een aantal experimenteerstations voor landbouw; de Regional Centres for Agricultural Experimentation. Hier houdt men zich onder andere bezig met het selecteren van goed plantmateriaal en bepaalt men welk druivenras in welke wijngaard het beste kan worden aangeplant. Een van de eerste wapenfeiten van deze CREA’s is het importeren van uitsluitend virusvrije Tannat-klonen uit Frankrijk en Californië. Een geweldige stap vooruit op het gebied van kwaliteit. In 1987 is daar de oprichting van het National Institute for the Vine and Wine (INAVI). Buitenlandse experts worden uitgenodigd om de wijnmakers in Uruguay verder op weg te helpen.

Het eensluidende advies van deze experts; “go for Tannat”. Nadien is er veel gebeurt. Veel wijnfamilies hebben hun wijngaarden opnieuw aangeplant met hoogwaardig plantmateriaal en druivenrassen van hoge kwaliteit met in de eerste plaats Tannat, gevolgd door Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc en Riesling. Wineries zijn inmiddels geoutilleerd met kleinere, temperatuur-gecontroleerde tanks van RVS en men gebruikt zachtere persen. Er zijn nieuwe cuverieën gebouwd waar de wijnen rustig kunnen rijpen. Alle wijnen worden door het wijnbedrijf zelf gebotteld en verhandeld. Er is nauwelijks bulkwijn voorhanden.

Uitstekend wijnklimaat

Het klimaat in Uruguay maakt wijnbouw hier zeer succesvol. Het is het enige wijnproducerende land met zo’n duidelijke Atlantische invloed. Het klimaat is zonder meer getemperd en laat zich nog het beste vergelijken met dat van Zuidwest Frankrijk en Noordwest Spanje. Vanuit de Falkland eilanden waait een Arctische wind die zorgt voor de nodige verkoeling gedurende de nacht. In de zomerperiode worden niet zelden temperaturen van 30°C en meer gehaald.

De gemiddelde temperatuur ligt hier rond de 16°C terwijl Bordeaux een gemiddelde van 12.8°C op jaarbasis heeft. Er valt gemiddeld 889 mm regen per jaar, in het zuiden vaak nog een 152 mm extra. Dit verklaart ook de hoge luchtvochtigheid van 70% tot 75%. Niet zelden is er sprake van hevige regenval en ook in de zomerperiode valt er de nodige regen.

Irrigatie in de wijngaarden is nauwelijks noodzakelijk. In de afgelopen 10 jaar is het slechts één keer voorgekomen. Wat helpt om het overtollige regenwater uit de wijngaard te krijgen, is de aanplant van grasstroken tussen de rijen druivenstokken. Het is het grote wateroppervlakte van de Rio de la Plata welke zorgt voor de nodige neerslag. Vergelijkbaar met de Gironde in de Bordeauxstreek.  De Rio de la Plata is meer dan 290 kilometer lang en heeft een breedte van 220 kilometer en is daarmee uniek op aarde.

Wijngebieden

De meeste wijngaarden in Uruguay zijn te vinden aan de oevers van de Río de la Plata vanaf het zuiden rond de stad en het zuidelijke punt ‘Punta del Este’ tot aan de noordelijke provincie Artigas tegen de Argentijnse grens. Daarnaast zijn er nog enkel wijngebieden gelegen in het binnenland. De wijngebieden wijn te verdelen in de volgende regio’s;

  • Zuid: Gelegen in de departementen: Montevideo, Canelones, San José en Florida
  • Zuid-west: Geheel in het departement Conónia
  • Centraal Uruguay:  Centraal gelegen in het departement Durazno
  • Noord-Oost: Tegen de Braziliaanse grens in de departementen Rivera en Tacuarembó
  • Noord-West: In het noorden in de departementen Paysandú, Salto en Artigas
© 2017 - 2018 Grand-Vin Wereldwijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.