Furmint

Furmint, de druif en de wijn:

Furmint is een van de belangrijkste wijndruiven in Hongarije en is bekend geworden als de belangrijkste druif in de zoete Tokaji Aszú. Tegenwoordig worden er  ook prachtige droge varianten van deze wijn gemaakt: geconcentreerd, elegant, lichtvoetig of vol.

De Furmint heeft al het goede in zich van gekende druivensoorten: De kracht en textuur van Chardonnaydruif,van Chenin Blanc en mineraliteit en zuren zoals bij Riesling en Pinot Grigio. Wanneer het rendement laag gehouden wordt kan deze druif fantastische wijnen opleveren, van droog tot zoet. 

Alhoewel de druif wordt beschouwd als de Hongaarse inheemse druif en al sinds de 13e eeuw in Hongarije voorkomt, komt hij oorspronkelijk waarschijnlijk uit de balkan, maar noord-frankrijk is ook een mogelijkheid. Verder komt de druif alleen voort in de buurtlanden als sipon, moslavac en pošip.

Regio's :

Furmint is de derde belangrijkste druif in Hongarije die kwaliteitswijnen voortbrengt. In Tokaj is hij goed voor 60% van de druiventeelt. Dat Somló de tweede furmintregio in het land is, is niet toevallig. De druif past zich makkelijk aan aan zijn omgeving. Het is één van de druiven die het beste de kwaliteiten van de omgeving verzamelt in zijn fruit. Zo vind je in Tokaj en Somló de vulkanische, dus mineralige bodemsamenstelling terug in de geur- en smaakkenmerken van de wijn.

Smaak:

Een kwaliteitsfurmint zit hoog in zijn alcohol ten gevolge van de late rijping van de druif. Furmint zit redelijk hoog in de zuren en is mondvullend. De wijn heeft 'body'. en is lang houdbaar .Droge furmintwijn heeft de geur- en smaakkenmerken van citrusvruchten, abrikoos, perzik, mineralen, vuursteen sinaasappelschil, nootmuskaat en kruidnagel. In een zoete furmint ruik en proef je mineralen, peer, abrikoos, honing, acaciabloem, walnoten, kastanje, chocolade en tabak. De furmint uit Tokaj is zachter dan die uit Somló.

Verschillende furmintstijlen

 Buiten de droge furmint komen in Hongarije vooral deze varianten voor:
  
 Aszú: door het microklimaat in Tokaj ontstaat er op bepaalde percelen in de late herfst een dikke schimmellaag op de druiven, die we ook wel als botrytis cinerea kennen. Deze schimmel droogt de druif uit, met als gevolg dat de hoeveelheid suiker toeneemt in het sap van de druif. De uiteindelijke siroopachtige massa wordt aan een droge basiswijn toegevoeg. De hoeveelheid suiker en extracten in een aszú worden uitgedrukt in het aantal kuipjes (puttony). Hoe meer „puttonyok", hoe hoger het suikergehalte in de wijn. Overigens worden voor de aszú uit Tokaj nog hárslevelű en/of sárgamuskotály toegevoegd aan de furmint.
 Késői szüretelésű: late oogst (late harvest).
 Szamorodni: hiervoor worden zowel de botrytisdruiven samen met de ongeschonden druiven verwerkt.
 Fordítás: een wijn van hergebruikte druiven, zeg maar. Op de uitgeperste aszúdruiven wordt most of wijn gegoten. Je krijgt zo een aangename zoete wijn, die uiteraard niet zo zoet is als de aszú.
  
  

Tokaj

gaardBeres-aTokaj ligt in het noordoosten van Hongarije. De bodem bestaat hier uit vulkanisch gesteente, dichte klei, vaak moeilijk te bewerken steengrond. Hier en daar heeft de grond ook nog een laag löss. De rivieren Bodrog en Tisza zorgen voor een ideaal microklimaat. In oktober is er veel mist, de zomers zijn warm en vochtig. De droge wijnen uit Tokaj hebben hoge zuren en karakteristieke geuren. Ze zijn geschikt voor jarenlange opleg. In Tokaj komt het voor dat de wijnen per perceel een totaal ander karakter hebben, omdat de bodem in dit gebied zo gevarieerd is.

Somló

Somló ligt ten westen van de Donau, ten noorden van het Balatonmeer. Het wijngebied is piepklein, ongeveer 830 ha groot, en het bestaat uit een basaltheuvel die als een grote bult uit het landschap oprijst. De bodem in Somló bestaat uit basalt-tufsteen die rijk is aan mineralen zoals kalium en magnesium. Het klimaat is er landelijk, en het waait er vaak. De zomers zijn hier wat koeler dan elders.

hegysomlDe wijnen die uit Somló komen zijn zeer mineralig, rijk aan zuren en extracten, hebben een zoutachtige toets en het alcoholgehalte is vrij hoog. Als er één wijn is waarin je het bodem van het gebied terugproeft, is dat de wijn uit Somló. Door het basalt hebben de wijnen een bijzonder aroma- en smaakpalet. In hun jeugd proef je vooral vuursteen, na een aantal jaren komen er animale geuren (zoals leer en stal) vrij. De wijnen ontwikkelen zich langzaam en ze ouderen ook langzaam. Over het algemeen worden ze op hout gerijpt. Over het algemeen zijn de wijnen die hiervandaan komen pas na 2 jaar op dronk. Ze moeten warmer gedronken worden dan andere witte wijnen en vooral belucht worden.

 

© 2017 - 2018 Grand-Vin Wereldwijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.