Navigatie

Brazilië, Wijnland, Braziliaanse wijn

Brazilië Wijnland:

Brazilië is als wijnland minder gekend en dat is niet zo verwonderlijk, gezien de geografische ligging denken we al gauw dat het klimaat wijnbouw niet toelaat, toch blijkt het tegendeel het geval. In de 16e eeuw brachten Portugese kolonisten de eerste wijnstokken naar Brazilië die in São Paulo werden aangeplant. Ook Spanjaarden hebben pogingen tot wijnbouw ondernomen maar het zijn in de 19e eeuw uiteindelijk Italiaanse immigranten geweest die de wijnbouw echt op gang hebben gebracht.

Brazilië staat 15e op de wereldranglijst van wijnproducerende landen, een relatief klein wijnland.De wijnproductie was lange tijd alleen voor de eigen markt, daar begint nu echter verandering in te komen.Al is negentig procent van de wijngaarden bestemd voor tafeldruiven(sap) en wijn van hybride druivenrassen (geen vitis vinifera) die wij niet lekker vinden; de exportwaardige wijnen nemen snel toe in getal. Het gaat op dit moment om 2 miljoen liter kwaliteitswijn, waarvan er 340.000 liter naar Nederland komt.

Het overgrote deel van de wijnbouw vindt in de zuidelijke provincie Rio Grande do Sul plaats. De provincie heeft een gematigd klimaat, zonnige zomers maar ook voldoende regen. Het merendeel van de wijngaarden is geconcentreerd rond het heuvelachtige gebied Serra Gaucha, gelegen in het noordoosten van Rio Grande do Sul. Moderne wijnbedrijven zijn hier gevestigd en zijn in staat om uitstekende wijnen te maken. Het jongste wijnbouwgebied van Brazilië ligt echter niet in het zuiden van het land. Het is de Vale do São Francisco in het noordoosten, verdeeld over de staten Bahia en Pernambuco, op maar 9° zuiderbreedte. Het is daarmee een onvervalst tropisch wijngebied.

 

Veel druivensoorten zijn van Europese wijnstokken afkomstig. De rode druiven die we terug zien in Brazilië zijn onder meer merlot, cabernet franc en zinfandel. Maar ook de tannat doet het hier erg goed. Witte wijn wordt hier gemaakt van de chardonnay, riesling, sémillon en gewurztraminer.

https://www.youtube.com/user/winesofbrasil

 

© 2017 - 2018 Grand-Vin Wereldwijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.